Romney vann – med åtta röster

1 av 4 | Foto: Reuters
Presidentkandidaten och förre guvernören Mitt Romney kysser sin fru Ann efter vinsten i Iowa primärvalet.
NYHETER

DES MOINES. Till sist...

Favoriten Mitt Romney vann tidigt i morse det jämnaste nomineringsvalet i historien i Iowa – med ynka åtta röster fler än sensationella tvåan Rick Santorum.

Nu tyder mycket på att han blir Barack Obamas republikanske motkandidat i höst.

– Och jag ska se till hans misslyckade presidentskap är över efter en mandatperiod, säger segraren.

I natt samlades 120 000 republikaner i lilla Iowa alltså i skolor, gymnastiksalar, kyrkor och till och med privata hem för att genomföra den långa amerikanska valprocessens första nomineringsval.

Sedan vidtog en rekordlång och rekordjämn rösträkning i vilken Mitt Romney och Rick Santorum låg sida vid sida, fajtande om enstaka röster i timmar.

Till sist visade det sig att Mitt Romney träffat – ursäkta – mitt i prick.

Etablissemangets och partiledningens favorit fick åtta ynka röster fler än sensationella tvåan Rick Santorum – och några tusen fler än trean Ron Paul.

Så här ser de handfasta siffrorna ut:

Mitt Romney – 30 015 röster.

Rick Santorum – 30 007 röster.

I princip kan ju det beskrivas som ett oavgjort resultat, men Romney visade att han faktiskt är en vinnare och kan vårda ett favoritskap.

Mycket tyder på att många av de djupt konservativa Iowa-bor som gett honom sin röst i natt egentligen föredrar klassiska högerkandidater som Michele Bachmann och Rick Perry, men ser den förre Massachusetts-guvernören som den som har störst chanser att slå Obama i november.

Mycket tyder också på att det republikanska valracet kan vara över rätt snabbt. Romney har en i det närmaste ointaglig ledning i New Hampshire och kan komma till den tredje uppgörelsen i South Carolina 21 januari med våldsam medvind i ryggen. Vinner han även där – och/eller i Florida tio dagar senare – är han det republikanska partiets presidentkandidat.

Och redan när han i natt, flera timmar innan segern kunde kungöras, talade till sina supportrar lät den 64-årige, före detta industriledaren som att han redan nått dit.

– Barack Obamas presidentskap är ett misslyckande. Jag ska se till att det inte blir längre än en mandatperiod, slog han fast och fortsatte:.

– Men även Rick Santorum och Ron Paul har vunnit ikväll. Tillsammans ska vi kampanja stenhårt för att restaurera det här landets själ och hjärta.

Ja, det råder inga tvivel om att Rick Santorum gjort en sensationell slutspurt i Iowa.

Så sent som för en vecka sedan var den socialt konservative ex-senatorn från Pennsylvania en marginalfigur med opinionssiffror långt under tio procent.

Nu är han plötsligt det stora konservativa hoppet. Det kan man kalla stark finish.

– Iowa har insett att jag är den som kontrasterar bäst mot Barack Obama och har störst chanser att vinna i arbetarklassområden i Ohio, Pennsylvania, Michigan, Missouri och Iowa, sa han under sitt emotionella tal.

Ron Pauls tredjeplats är en besvikelse för hans passionerade supportrar, de var mycket segervissa efter de senaste veckornas framgångar i opinionsmätningarna, men ändå

Att, som outsider med praktiskt taget hela etablissemanget mot sig, samla ihop över 20 procent av rösterna och komma trea är en fantastisk bedrift.

– Vi hör till en av tre vinnare här i Iowa. Nu reser vi vidare till New Hampshire, kampen för friheten går vidare, meddelade den 76-årige libertarianen under sitt segertal.

Vad som händer med övriga kandidater är oklart.

Newt Gingrich kom fyra med 13 procent av rösterna och lovar att fortsätta sin kampanj i New Hampshire och South Carolina – om inte annat så för att hämnas på Mitt Romney, som han menar kränkt honom med våldsamma attacker främst på tv.

Däremot verkar Rick Perry ha gjort sitt. Tidigare i veckan har han lovat att resa direkt till South Carolina oavsett utgången i Iowa, men efter en femteplats och drygt tio procent av rösterna har han skrotat den planen.

– Jag ska åka hem till Texas och överväga.

Med andra ord:Kampanjen kommer sannolikt att avbrytas.