Hägglunds stabchef angrep motståndare anonymt

Kristdemokraterna Mats Odell och Göran Hägglund.
NYHETER

KD-ledaren Göran Hägglunds stabchef Henrik Ehrenberg gick till hårda anonyma angrepp mot meningsmotståndare i partiet på nätet.

På måndag ska frågan diskuteras när partiets verkställande utskott möts.

– Jag är mycket förvånad över att partiets högsta tjänsteman och Göran Hägglunds högra hand ägnar sig åt att föra en debatt under anonymitetens täckmantel, säger Bengt Germundsson, som sitter med VU.

”Ove Tove” Henrik Ehrenberg låg bakom hårda anonyma nätattacker mot bland annat Mats Odell.

Striden om vem ska leda Kristdemokraterna i framtiden är stenhård. På partiets extra riksting i slutet av januari avgörs om Göran Hägglund sitter kvar som partiledare eller om det blir utmanaren Mats Odell som tar över.

Legat bakom Ove Tove

Internt har debatten varit tuff och i går kväll erkände Göran Hägglunds stabchef Henrik Ehrenberg att han under signaturen Ove Tove legat bakom hårda anonyma nätattacker mot bland annat Odell och Bengt Germundsson, som är med i partiets verkställande utskott.

”Odell tillhör partiledningen och har rimligen varit delaktig i varje steg partiet tagit. Detta ter sig mer som en personkonflikt än något annat. Troligen baserad på att Odell är sur för att han inte är minister. Tror jag”, skrev Ehrenberg bland annat om utmanaren Mats Odell.

Erkände

Efter att flera partimedlemmar lyckades spåra Ove Toves inlägg till regeringkansliets datorer erkände Henrik Ehrenberg i ett inlägg på KD:s intranät att det var han som låg bakom:

”I min vardag rasslar det påståenden, läckor, halvsanningar,överdrifter och lögner om vart annat, och ibland surnar man till. Vilket naturligtvis är både onödigt och barnsligt. För detta ber jag om ursäkt.”, skrev Ehrenberg.

"Hägglund kände inte till"

Enligt KD:s presschef Martin Kits fick både han och Göran Hägglund reda på Ehrenbergs anonyma skriverier veckan innan jul.

– Innan dess var det ingen i ledningen som visste om det här. Det är inte lämpligt för någon i hans position att uttrycka sig anonymt. Det finns inget försvar för det. Men han har förstått att han har gjort fel och har bett om ursäkt för de övertramp han gjort och sagt förlåt till de berörda. Han har dessutom tagit bort profilen Ove Tove helt, säger Kits.

"Mycket förvånad”

Bengt Germundsson, som kampanjat på Mats Odells sida, tänker nu ta upp frågan när KD:s verkställande ustkott möts på måndag.

– Jag är mycket förvånad över att partiets högsta tjänsteman och Göran Hägglunds högra hand ägnar sig åt att föra en debatt under anonymitetens täckmantel. Det är graverande uppgifter. Att föra debatten är okej, men gör man det anonymt är det inte, säger han.

Germundsson vill inte spekulera i Henrik Ehrenbergs framtid inom partiet.

– Jag kommer ta upp detta på VU och vill höra Henriks motiveringar, innan dess vill jag inte spekulera. Det är han själv som bör fundera över sin situation. Nu vet vi vem som ligger bakom. Nu gäller att klargöra omfattningen och vad som är skälen. Varför gör Hägglunds högra hand så här? Och har det varit känt i vidare kretsar?

Gäller etik och moral

VU-ledamoten menar att det är extra viktigt att frågan reds ut snabbt inom Kristdemokraterna.

– Oavsett om det är partiledarval på gång eller inte så är det här ett sänke för partiet. Det handlar om hur partiet uppfattas, för vi har en hög bekännelse när det gäller etik och moral. Då måste vi agera efter de villkoren. Därför är det viktigt att det utreds i grunden hur känt det varit i den yttersta partiledningen, säger han.