25-åringen hittad vid liv

NYHETER

Den 25-årige mannen har varit försvunnen sedan en vecka tillbaka och misstänks ha kidnappats vid sitt hem i Uppsala.

I dag har han hittats vid liv – i en bostad utanför Umeå.

– Han mår efter omständigheterna bra, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Polishuset i Uppsala.

25-åringen hittades i en lägenhet utanför Umeå och kunde anträffas med hjälp av lokal polis, uppger polisen Uppsala.

Hur länge Umeåpolisen varit involverade i fallet eller hur insatsen i dag har gått till vill de inte kommentera.

– Jag kan bara bekräfta att vi i dag har hjälpt Uppsalapolisen, mer uppgifter kan jag inte lämna utan hänvisar till Uppsalapolisen, säger Peder Jonsson, presstalesman vid polisen i Umeå till Aftonbladet.

Uppsalapolisen kan bara bekräfta att han är anträffad vid 13-tiden i dag och att han ”mår efter omständigheterna bra”.

– Vi är så glada och lättade att vi inte orkar prata eller uttala oss ytterligare nu, säger 25-åringens föräldrar till Östgöta Correspondenten på nätet.

Den 25-årige studenten fördes till sjukhus i Umeå för kontroll, uppger polisen.

– Han vårdades på sjukhus och jag tror att han är kvar, han mår som sagt efter omständigheterna bra men det ska göras en kontroll för att säkerställa hans välbefinnande, säger spaningsledare Ove Dahlberg vid Uppsalapolisen.

Mannen anträffades efter en större polisinsats mot en bostad utanför Umeå vid 13-tiden i dag. Var den ligger vill inte Ove Dahlberg gå in på.

– Han har hittats efter att Umeåpolisen gjort en insats och sökt igenom en villa. Var den ligger vill jag inte gå ut med i nuläget för vi har mer arbete att göra där, säger han.

Detaljer kring vad som hänt mannen under de åtta dagar han varit borta vill man inte gå in på.

En person greps

Allt tyder på att 25-åringen hållits fången mot sin vilja sedan försvinnandet, mellan den 28 och 29 december. Hur länge han varit i villan utanför Umeå är oklart. Mannen som greps vid insatsen fanns i närheten av byggnaden.

– Han greps i närheten av den här villan, sedan vad man läser in i det kan jag inte säga. Det var inte i direkt anslutning, säger Ove Dahlberg.

Mannen är misstänkt för delaktighet i människorovet.

– Vi har en presskonferens efter häktningsförhandlingarna i morgon. Jag kan inte gå in på fler detaljer, säger Christer Nordström.

Enligt spaningsledare Ove Dahlberg vid Uppsalapolisen är det inte utrett vilken roll den tredje misstänkta har haft.

– Vem som har gjort vad är inte helt utrett och vissa bitar måste vi också få använda oss av i lugn och ro, säger han.

”Jätteglad”

25-åringen hittades enligt polisen efter ett mycket omfattande utrednings- och spaningsarbete.

– Jag är jätteglad över det naturligtvis. Mer kan jag inte säga just nu, säger Anders Gradin, en vän till 25-åringens familj.

Strax innan tingsrätten stängde i dag faxade Lars Hedvall, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Stockholm, in sin häktningsframställan mot de två sidan tidigare misstänkta.

Där framgår att de begärs häktade  för människorov mellan 28 december och den 4 januari i Uppsala och andra platser i Sverige.

Misstänks kidnappats vid hemmet

Enligt framställan misstänks 25-åringen ha rövats bort från sin hemadress i Uppsala för åtta dagar sedan.

Som häktningskäl anger åklagaren att de två kan förstöra utredning eller fly. Första förhöret med de två hölls den andra januari vid 08.30. Både mannen och kvinnan anhölls strax före lunch samma dag.

Den misstänkte i mannen i Umeå som greps i dag har ännu inte fått någon försvarare, vilket innebär att förhören med honom inte kan hållas under kvällen.

Åklagare förbereder just nu morgondagens förhandling mot mannen och kvinnan som suttit anhållna sedan i måndags.

Texten uppdateras.

FAKTA

Polisens pressmeddelande

Försvunne 25-åringen anträffad vid liv

Efter ett mycket omfattande utrednings- och spaningsarbete har i dag vid 13-tiden den försvunna 25-åriga mannen hittats. Han mår efter omständigheterna väl. I samband med att 25-åringen hittades greps även en man misstänkt för delaktighet.

Med beaktande av utredningsläget kan vi för närvarande inte lämna någon ytterligare information kring anträffandet av 25-åringen. Vi hänvisar till presskonferensen som är planerad att äga rum under morgondagen efter häktningsförhandlingarna. Vi återkommer med plats och tidpunkt.

ARTIKELN HANDLAR OM