Förkortad arbetstid splittrar Vänstern

1 av 3
SPRICKAN Rossana Dinamarca riskerar att förlora posten som vice ordförande.
NYHETER

Stiden i V-toppen hårdnar.
Frågan om strategin för sex timmars arbetsdag splittrar partiledarkandidaterna.
Nu riskerar Rossana Dinamarca att förlora posten som vice ordförande.

I morgon avgörs om Vänsterpartiet ska ledas av en eller två partiledare. Enligt Aftonbladets källor är det hetaste tipset att kongressen väljer en ordförande och då är lågoddsaren Jonas Sjöstedt, 47.
– Hans stöd är så starkt att om någon skulle väljas tillsammans med honom skulle den personen få en alltför svag ställning internt, säger en källa.

Aldrig tillfrågad

Både Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson, 49, vill dock ha två partiledare. Att de i dag skriver en debattartikel tillsammans i DN tolkas som att de vill visa upp sig som radarpar. Rossana Dinamarca, 38, blev aldrig tillfrågad att underteckna artikeln.
– Nej, det blev jag inte men du får själv tolka hur det ser ut, säger hon.
Jonas Sjöstedt tonar ner det gemensamma utspelet.
– Jag och Ulla brukar skriva ihop, vi har gjort det många gånger under åren. Vi jobbar ofta tillsammans, säger han.

Är splittrade

Kandidaterna har varit måna om att visa upp en enad fasad under hela partiledarstriden. Utspelet i DN visar dock att de är splittrade i frågan om hur man ska uppnå 35 timmars arbetsvecka.
Andersson och Sjöstedt vill ta arbetstidsförkortningen stegvis och börja med 37 timmar. Rossana Dinamarca vill däremot börja med vissa sektorer, till exempel vård och äldreomsorg. Och gärna först för småbarnsföräldrar.
– Jag tror att en stegvis förkortning bara kommer leda till att de som redan jobbar bara får jobba ännu hårdare, säger hon.
– I dag betalar kvinnor sin egen arbetstidsförkortning genom att gå ner i arbetstid och lön.
Kongressen väljer partiledare men det är partistyrelsen som i början av februari avgör vem som blir vice ordförande. I dag är det Rossana Dinamarca men hon riskerar att förlora den posten till Ulla Andersson. Det är väl känt internt hur väl Andersson samarbetar med Sjöstedt.

Se illa ut

– Vi funkar bra ihop och jag jobbar gärna ihop med honom. Vi har också olika yrkeserfarenhet och berikar varandra, säger hon.
Men om Rossana Dinamarca lyckas samla sina anhängare och får starkt stöd vid fredagens omröstning har hon stor chans att få fortsätta. Att peta henne skulle se illa ut och riskera partisplittring. När Alice Åström utmanade Lars Ohly 2004 blev hon vice ordförande.
Fjorton distrikt har nominerat Jonas Sjöstedt, sex vill ha Ulla Andersson och fem Rossana Dinamarca.

ARTIKELN HANDLAR OM