Väntade med husrannsakan hos polischefen

Utreds om särbehandling

NYHETER

Den höga polischefens 53-åriga sambo greps misstänkt för grovt narkotikabrott på Åland. Men utredarna väntade en vecka med att göra husrannsakan i parets bostad.

Nu ska rikspolisstyrelsens internutredare utreda om det begåtts tjänstefel.

– Vi ska granska handläggningen och se om polischefen särbehandlats, säger åklagare Per-G Lindell vid riksenheten för polismål.

När väl husrannsakan gjordes i polischefens och sambons gemensamma bostad i en mellansvensk stad, samt i sambons segelbåt, påträffades enligt poliskällor narkotika, nästan 500 000 kronor i kontanter, vapen, ammunition och stöldgods.

Skuggade duon

53-åringen greps när han tillsammans med en 39-årig kumpan levererade narkotika till två män på Åland.

Polisen skuggade duon som gömde ett parti amfetamin och hasch i skogen nära Eckerö. När de åländska männen kom för att hämta knarket greps även de av åländsk polis.

Hos 39-åringen gjordes husrannsakan två dagar senare men hemma hos 53-åringen och polischefen först efter ytterligare fyra dagar.

Har upprört poliser

Dröjsmålet har upprört poliser i hela landet då husrannsakan vid grova narkotikabrott oftast sker snabbt.

Enligt åklagaren har internutredningen inletts efter en anmälan från en utomstående person.

– Det gäller misstankar om tjänstefel ifall polischefen särbehandlats. Närmast kommer jag att kontakta finska polisen för att se när och hur de begärt hjälp från den svenska polisen, säger Per G Lindell.

Männen häktades på Åland men 39-åringen har senare släppts på fri fot.

Enligt finsk polis – som sköter utredningen med bistånd av Uppsalapolisen - betraktas 53-åringen som huvudman för narkotikahanteringen på svenska sidan.

Åkte till Västindien

Polischefen – som bott ihop med 53-åringen i flera år – misstänks inte för brott och tilläts åka på en semester till Västindien dagarna efter husrannsakan.

Hon gjorde själv en polisanmälan om att sambon försvunnit men fick då veta att han gripits på Åland misstänkt för grovt narkotikabrott.

Till Aftonbladet sa hon då:

– Detta kom som en blixt från en klar himmel. Jag mår skitdåligt och har sjukskrivit mig.