Poliser utreds efter barnläkarmålet

NYHETER

En eller flera poliser misstänks för tjänstefel efter utredningen mot den dråpåtalade läkaren som senare friades.

I en lång intervju i Läkartidningen strax före jul berättade narkosläkaren att hon ansåg sig ha blivit illa behandlad av polis och åklagare.

Chefsåklagaren Håkan Roswall uppger på onsdagen att förundersökning har inletts om "sex konkreta uppgifter" som läkaren talat om i intervjun. Brottet är tjänstefel och gäller enbart polisen. Beslutet om ett eventuellt åtal kan dröja upp till fem månader, enligt Roswall.

– Polisens akt är på 1 907 sidor, så det tar ett tag bara att gå igenom den, säger han till Läkartidningen.

Även åklagaren Peter Claeson har blivit anmäld av en privatperson för obefogat åtal. Men vice överåklagare Eva Nilsson har tidigare gjort klart att han inte gjorde fel när han åtalade läkaren.

Justitiekanslern har också bestämt sig för att se över om några fel har begåtts, men avvaktar polisens utredning. Även riksåklagaren Anders Perklev ser över fallet.

Narkosläkaren misstänktes för att ha dödat ett spädbarn på Astrid Lindgrens barnsjukhus i september 2008 sedan höga doser av sömnmedlet tiopental hittats i barnets kropp. Hon åtalades i februari 2010, misstänkt för dråp. Först tre år senare, i oktober i fjol, slutade den utdragna rättsprocessen med en friande dom.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM