”De mest obehagliga männen finns kvar”

Hårdare klimat för kvinnorna på gatan

Foto: Foto: Per-Olof Sännås
”DET ÄR MYCKET ELÄNDE” Trots sexköpslag och nätprostitution fortsätter sexhandeln på gatorna i centrala Stockholm. Det är också i huvudstaden som flest sexköp anmäls, även om antalet anmälningar i förhållande till invånare är högst i Malmö. Kartan visar antalet anmälda sexköpsbrott 1999–2010, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet. De kommuner som inte är utmärkta har tre fall eller färre under perioden.
NYHETER

Här på Mäster Samuelsgatan och Malmskillnadsgatan i Stockholm avslöjas flest sexköp i landet.

Trots sexköpslag och razzior sker gatuprostitutionen i dag fortfarande helt öppet – samtidigt har klimatet blivit allt hårdare.

– Vi har jagat bort en massa sexköpare, kvar är de lite mer obehagliga männen, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

Foto: Foto: Urban Andersson
Johan Christiansson.

Totalt har 4 163 sexköpsbrott polisanmälts sedan lagen infördes 1999, och allt fler anmäls för sexköp – kurvan har gått stadigt uppåt de senaste åren.

Aftonbladet har med hjälp av Brå, Brottsförebyggande rådet, sammanställt statistiken över alla anmälningar.

Sexköparna har ertappats i närmare hälften av Sveriges kommuner och listan toppas av Stockholm, Malmö, Göteborg och Solna. Sedan följer Västerås, där man under förra året avslöjade 101 sexköpare.

Sett per invånare är det värst i stadsdelen centrala Malmö.

– 719 anmälda sexköpsbrott per 100 000 invånare.

Utsätts för våldsbrott

Klimatet för de gatuprostituerade har också blivit allt hårdare.

– Flera av de här kvinnorna som säljer sex har blivit utsatta för ganska grova våldsbrott, rån och våldtäkter. Det är mycket elände på gatan, säger Simon Häggström på Stockholmspolisens prostitutionsgrupp.

– Vi har jagat bort en massa sexköpare, för vi har gripit så många de senaste åren. Kvar är de lite mer obehagliga männen.

Malmskillnadsgatan i Stockholm, rikskänd som prostitutionsstråk, är på väg att förändras.

– Vi ser nu att det är fler som står på Mäster Samuelsgatan och det tror jag är en trygghetsfråga. Det är en mer upplyst gata och det är mer folk i rörelse, säger Simon Häggström.

I kvarteren kring Mäster Samuelsgatan rör sig hundratals prostituerade kvinnor varje år.

– Normalt sett brukar det ligga på runt 15 per kväll. Men nu har vi sett en ökning, jag skulle kunna tänka mig att det är runt 20 per natt.

En stor industri på nätet

Men den allra största delen av sexhandeln sker i dag via internet.

– Det är en stor industri det här. En vanlig vardag ligger det mellan 200 och 300 annonser ute i Stockholms län, säger Simon Häggström.

Många utländska kvinnor har sökt sig hit för att sälja sex. Förbudet mot sexköp har gjort att det går att ta ut högre taxor här än på kontinenten.

– Den informationen vi får av kvinnorna är att i länderna där det är lagligt finns det ett sånt stort utbud av säljare så priserna är lite dumpade, säger Simon Häggström.

”Skitnervösa”

Johan Christiansson har som jobb att träffa sexköpare. Han är socialsekreterare på Kast – en speciell grupp som erbjuder sexköpare samtalsstöd och terapi.

– När domen faller är de skitnervösa för att de ska hamna i tidningen, framförallt om det är män med lite framträdande positioner, säger han.

– Det brukar vara en av de större frågorna när man sitter här och pratar.

Vad är din bild av sexköparen?

– Det är svårt att generalisera, mer än att det handlar om en person som tar sig rätten att köpa någonting som förvägras den naturliga vägen.

– Socioekonomiskt finns de i alla grupper, från högt uppsatta till arbetslösa, bland ensamstående och familjefäder.

Kan vara anonyma

Hur är det med kvinnliga sexköpare?

– Vi har några kvinnor som har gått hos oss också. Det är kvinnor som har köpt sex med män.

Enligt Johan Christiansson har internet blivit den stora platsen för sexhandeln och det ger sexköparna möjlighet att vara anonyma.

– Med sexköpslagen flyttade prostitutionen in lite grann från gatan. Internet och mobiltelefoner är bra verktyg för att bedriva prostitution.