”Romney är en 25-procentare”

Dagen efter republikanens vinst i Iowa drar Obamas kampanjteam igång

NYHETER

Nu börjar psykningarna inför USA:s presidentval.

Bara dagen efter Mitt Romneys minimala republikanvinst slog Barack Obamas kampanjteam till:

– Han är fortfarande 25-procents-mannen, sa Obamas högra hand David Axelrod om Romney vid en presskonferens.

De 25 procenten som Obama-teamet talar om handlar om Mitt Romneys vinst i det republikanska nomineringsvalet i Iowa natten till onsdagen.

Den blev nämligen minimal.

Romney vann över tvåan Rick Santorum med ynka åtta röster, och fick alltså runt 25 procent av de runt 120 000 republikanrösterna.

”Rejset kan fortsätta ett tag”

Något Obama-teamet tar vara på. Valet av en republikansk presidentkandidat är definitivt inte över, hävdade David Axelrod, Obamas politiska ”guru”, i går.

– Det här rejset kan nog fortsätta ett tag. Romney är fortfarande 25-procents-mannen och till dess att han visar att han inte är det tror jag inte nomineringsprocessen är avslutad, sa David Axelrod till en samlad grupp reportrar, enligt nyhetsbyrån AFP.

Nästa republikanstrid sker på tisdag i New Hampshire. Där ser Romney ut att vara den stora vinnaren, men Obamas demokratiska parti fortsätter att psyka republikanerna – och anklaga dess väljare för att vara oengagerade.

”Så vad hände med den omtalade republikanska entusiasmen”, frågade Axelrod på Twitter efter att det visat sig att bara 120 000 republikaner röstat jämfört med 240 000 demokrater som röstade i nomineringsvalen för fyra år sedan.

”Löften blev misslyckanden”

Men republikanerna attackerar förstås också tillbaka.

I en ny radioreklam går Romney hårt åt Obama, som blir hans presidentvalsmotståndare om han vinner republikanduellen.

– För fyra år sedan lovade Barack Obama att reparera landet och världen. Fyra år senare är det tydligt att president Obamas löften har blivit misslyckanden, säger Romney i reklamen.

Han fortsätter:

– Det är dags för den pessimistiske presidenten att lämna sin plats så att amerikansk optimism kan bygga vårt land och vår ekonomi.