Hölls fånge i öde skola

Här hittades den 25-årige miljonären efter åtta dagar

NYHETER

Robertsfors/Stockholm. Här i den övergivna gamla skolan i en enslig by hölls den 25-årige miljonären gömd av kidnapparna.

Efter åtta dagars fångenskap fritogs han i går av automatbeväpnad polis.

Lindrigt skadad – men vid liv.

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
ÄR FORTFARANDE VID LIV Den 25-årige psykologstudenten fritogs i går av polisen i en ödslig by utanför Robertfors. Då hade det gått åtta dagar sedan han kidnappades i Uppsala. Två personer, en kvinna och en man sitter häktade misstänka för människorov.

Den 25-årige psykologistudenten kidnappades från sitt hem i Uppsala för åtta dagar sedan, misstänker polisen. I går fick dramat sitt slut med en stor polisinsats i en liten by några mil från Robertsfors i Västerbotten.

Jens Enkvist, 40, blev vittne till polisens insats.

– Mitt i snöstormen stod beväpnade poliser. Jag körde förbi på väg till jobbet vid 12.30-tiden, säger han.

– Jag såg minst fyra poliser och en i vit dräkt med automatvapen. Och jag tänkte: vad gör de här? När jag närmade mig Robertsfors mötte jag en ambulans.

Grannarna larmade

Vid 13-tiden slog polisen till. Och frigav den kidnappade 25-årige miljonären, som fördes till sjukhus. Enligt universitetssjukhuset i Umeå är mannen lindrigt skadad och blev kvar över natten för observation.

– Han har hittats efter att Umeåpolisen gjort en insats och sökt igenom ett hus. Han mår under omständigheterna bra, säger Ove Dahlberg, spaningsledare vid Uppsalapolisen.

Ytterligare en man greps i anslutning till den gamla skolan. Vem den gripne är ville polisen i går inte kommentera.

Inte heller hur kidnapparna hållit honom fången.

– Hur han har förvarats kan jag inte lämna några uppgifter om, säger Ove Dahlberg.

Enligt uppgifter har ortsbor sett ljus fladdra inne i det övergivna huset.

– De har tyckt att det varit märkligt och ringt polisen, säger en boende i området.

Aftonbladet var i går kväll på plats vid huset, en gammal övergiven skola, där 25-åringen har hållits fången. Mer än 60 mil från Uppsala stod det röda huset med vita knutar i natt nedsläckt, avspärrat och skyddat av väktare.

– Det är en sådan plats där man inte vill vara om man är mörkrädd, säger en boende i området.

Köpte huset på Blocket

Ägaren till huset är en 26-åring från samma trakt som de två anhållna. Han köpte huset på Blocket för 50 000 kronor. Nycklarna skickades med rekommenderad post så sent som den 18 december.

– Han sa att han var konstnär och sa att han skulle ha huset som ateljé, han skulle vara där och måla, säger säljaren Gösta Dahlström till Aftonbladet.

De träffades aldrig personligen men han har köpekontraktet kvar och pengarna sattes in på hans konto.

– Det ringde en farbror för några dagar sedan och ställde frågor om kontraktet, han sa att han hade hittat kontraktet i en lägenhet och undrade om jag visste var köparen var. Jag trodde det var hans pappa men det var väl polisen, säger Gösta Dahlström.

Par har setts vid huset

Enligt husägarens anhöriga var var den 26-årige ägaren i huset bara timmar innan polisen slog till:

– Jag pratade med honom på telefon, han sa att han var där uppe.

Husägaren är nu anhållen misstänkt för människorov och har nu på morgonen fått en advokat.

Men att han ha skulle vara en konstnär känner inte hans anhörige till – inte heller hur han fått tag på pengarna till husaffären. Den 26-årige ägaren till den gamla skolan gick sent i går inte att nå.

Enligt boende i området kring den lilla byn kom ett yngre par till huset för någon vecka sedan.

– De kom i en skåpbil och bodde där ett par dagar, tydligen skulle de ha skolan som ateljé, säger personen.

Huset har el och vatten enligt en granne, men ingen ska ha bott där på länge. När Aftonbladet besöker huset ligger närmare en meter snö på hela gården, förutom en smal upptrampad gång till entrédörren.

25-åringens föräldrar hoppades i går kväll snart få träffa sin frigivne son.

Anders Gradin, en vän till 25-åringens familj, är lättad att han äntligen är återfunnen.

– Jag är jätteglad över det naturligtvis, säger han.

FAKTA

Kvinna, 23

Anhållen och häktad för människorov

■ ■ Psykologstudent, engagerad i olika religiösa samfund. Kommer från samma stad som den kidnappade 25-årige miljonären och känner honom. I ett meddelande till miljonären på Facebook kallar hon honom för ”rumskompis”. Enligt obekräftade uppgifter ska hon ha sovit över i lägenheten natten då han försvann.

Under utredning för ett försök till grov utpressning tillsammans med 26-åringen.

Förnekar brott.

Man, 26

Anhållen och begärd häktad för människorov

■ ■ Läkarstudent. Enligt uppgifter till polisen ska han ha kontaktat en person i Malmö för att köpa ”elchocksbatonger” och ”Knockout-piller”.

Har eller har haft en kärleksrelation med den 23-åriga kvinnan.

Greps i måndags morse tillsammans med 23-åriga kvinnan i en bil på E4 utanför Uppsala. Då fanns den kidnappade 25-åringens tillhörigheter i bilen.

Förnekar brott.

Man, 26

”Husägaren”, anhållen misstänkt för människorov

■ ■ Köpte det hus i Västerbotten där den kidnappade 25-åringen återfanns i går.

Huset låg ute till försäljning på Blocket och köpeskillingen var 50 000. Nycklarna skickades per post den 18 december med rekommenderat brev.

Till säljaren ska han ha sagt att han var konstnär och skulle ha huset som ateljé. Enligt en anhörig till mannen befann han sig i huset i går morse. De hade då kontakt per telefon. Den anhörige uppger att mannen inte är konstnär.

Det är oklart om 26-åringen är den tredje man som gripits misstänkt för människorov. Han gick i går kväll och i natt inte att nå.

ARTIKELN HANDLAR OM