Tolv års fängelse för fotbollsmord

NYHETER

En 29-årig asylsökande mongolisk hip hop-artist dömdes i dag till 12 års fängelse för mordet på 18-årige Reber Sharif.

Han ska även utvisas ur landet.

Foto: ulf höjer (arkivbild)
TRÖSTAR VARANDRA Hundratals ungdomar samlades vid fotbollsplanen i Hässelby för att hedra sin vän. Reber Sharif var en omtyckt person – som siktade högt. ”Han drömde om att bli doktor. Det kommer inte att hända nu”, säger Hosam Ali, längst till höger.

Det var den 11 juli som 18-årige Reber Sharif spelade fotboll med sina vänner på fotbollsplanen på Liljeörnsgatan i Hässelby, väster om Stockholm.

När han stod i mål sprang plötsligt en svartklädd man fram. Utan ett ord – och helt oprovocerat – körde han in en kniv i mellangärdet på Reber Sharif.

– Reber sprang mot oss och varnade: ”Spring! Han har en kniv!” Sen sjönk han ihop på planen, säger Hosam Ali, 19.

Förblödde i affär

Vännerna bar bort den svårt skadade Reber till en närliggande matbutik och larmade SOS.

Men när ambulansen kom fram fick inte sjukvårdarna gå ur bilen utan de var tvugna att vänta på att polisen skulle säkra lokalen. Under tiden avled 18-åringen av sina skador.

Mördaren mongol

Senare på kvällen greps den 29-årige man som i dag dömdes för mordet.

Han är en mongolisk medborgare som sökt asyl i Sverige. Vid sidan om de tolv års fängelse som han dömdes till ska mannen även utvisas ur Sverige på livstid.

Vad som ligger bakom det brutala mordet är okänt. Polisen beskrev det när mordet inträffade som ett ”oprovocerat vansinnesdåd”.

ARTIKELN HANDLAR OM