Hittades i vrak efter två dagar

Försvunnen norsk kvinna svårt skadad i bilolycka

Foto: SCANPIX
VAR OMÖJLIGT ATT SE BILEN FRÅN VÄGEN Kvinnan försvann i måndags. På torsdagen hittades hon – bilen hade kraschat mot en högspänningsstolpe.
NYHETER

En 38-årig kvinna i norska Hurum har hittats vid liv i passagerarsätet på ett bilvrak – över två dygn efter att hon försvann.

Kraftigt nedkyld och med svåra skador har kvinnan nu försatts i konstgjord koma.

När kvinnan i går anmäldes saknad inleddes en stor sökaktion i Hurum i södra Norge.

Kvinnan hade då varit försvunnen sedan i måndags, då hon senast sågs av sina arbetskolleger.

– Det var som att leta efter en nål i en höstack. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Andreas Brosø, operativ ledare för Röda korsets nödhjälp i Hurum, till Verdens gang på nätet.

Men med hjälp av polisen, som spårade kvinnans mobiltelefon, hittade de bilen – kraschad i en högspänningsmast en bit nedanför vägen.

Fick klippa upp dörrarna

När räddningsmanskapet kom fram klockan fyra på torsdagsmorgonen fick de syn på kvinnan, som då befann sig i bilens passagerarsäte. Först efter att brandförsvaret tillkallats för att klippa upp bilens dörrar kunde den kraftigt nedkylda kvinnan föras till sjukhuset i Drammen.

Vid elvatiden i tisdags, nästan ett dygn efter att hon försvann, var kvinnan i kontakt med en kollega.

– Teoretiskt sett kan hon ha suttit i bilen medan hon snackade med kollegan, men det vet vi inte. Vi har inga upplysningar om var hon eller mobiltelefonen befann sig mellan måndag och fram till att vi fick in anmälan om att hon var saknad klockan 13 i onsdags, säger Reidar Foss på polisen i Hurum.

Konstgjord koma

På Verdens gangs fråga om det är möjligt att kvinnan kan ha suttit skadad i bilen i uppemot 60 timmar, svarar Reidar Foss:

– Med en temperatur på under noll grader och med så pass stora skador bör det enligt fysikens lagar inte vara möjligt. Men mirakel har skett förr.

Polisen tror att kvinnans räddning har varit värmen från motorn.

– Det är möjligt att hon inte har varit i stånd till att prata i mobilen, men ändå har kunnat starta motorn, säger Reidar Foss till NTB.

Enligt universitetssjukhuset i Oslo, dit kvinnan nu har förts från Drammen, är kvinnans skador allvarliga. Hon ska ha försatts i konstgjord koma.