…där kom hans första förlust

V-kongressen sa nej till delat ledarskap

NYHETER

UPPSALA. Jonas Sjöstedt åkte på sin första förlust - innan han ens hunnit bli vald till partiledare.

Med sju rösters marginal sa kongressen nej till delat ledarskap.

Ulla Andersson valde därmed genast att dra tillbaka sin kandidatur vilket innebär att det nu endast är Rossana Dinamarca som utmanar Sjöstedt.

– Jag träder tillbaka för jag har väldigt tydligt menat att vi bör ha två ledare. Men nu har kongressen beslutat motsatt, säger Andersson.

Under en intensiv debatt som drog ut på tiden rejält och försenade kongressmiddagen argumenterade ombud efter ombud för tvåsamhet i toppen för V. Något som dock partistyrelsen motsatt sig.

”Jag är lite besviken”

När valet slutligen skedde utföll dock rösterna till partistyrelsens fördel med siffrorna 115 mot 108. En kort stund senare röstades även förslaget om att kongressen ska välja partisekreterare ned. Därmed blir allt som tidigare. Med en partiledare och en partisekreterare som väljs av partistyrelsen.

– Jag är lite besviken men det är ändå okej, säger Ulla Andersson efteråt.

”Vill ha kända företrädare”

Allt talar nu för att kongressen kommer att rösta på Jonas Sjöstedt som partiledare i morgon. Eftersom han själv varit en av de främsta förespråkarna för ett delat ledarskap innebär det samtidigt att han fått stryk på en av sina viktigaste frågor redan innan han hunnit bli vald.

- Det som är tydligt i det här är att många vill ha fler företrädare i Vänsterpartiet som blir kända, det blir nu en viktig uppgift för partiledningen framåt, säger Kalle Larsson, partistyrelsens talesperson och vinnare i dag.