Tusentals protesterade mot våldet i Malmö

1 av 3 | Foto: Krister Hansson
Över 5 000 Malmöborna protesterade mot våldet på fredagkvällen.
NYHETER

MALMÖ. Det blev en storslagen manifestation mot våldet i Malmö.
Men plötsligt avbröts den av anhöriga till den mördade 15-åringen Ardiwan Samir.
– Var är polisen! ropade de i talkör och höll upp plakat med bilder på pojken, tagna på sjukhuset timmarna innan han dog.

Uppskattningsvis mer än 5 000 människor samlades ikväll på Gustaf Adolfs torg i Malmö för att manifestera mot våld och vapen. Anledningen var den senaste tidens alla dödsskjutningar i staden.

Nedbrutna av sorg

Ett tusental marschaller och gravljus brann framför scenen där Suzanne Naffah höll en känslosamt tal om kärleken till Malmö och den trygghet alla Malmöbor vill känna.
– Ingen ska behöva vara rädd i vår stad, förklarade hon.
Längst fram vid de brinnande ljusen stod mördade Ardiwans mamma och syskon, totalt nedbrutna av sorg och de starka känslor som den stämningsfulla aktionen väckte.
– Vi är här för att visa vår respekt och omsorg för offrens anhöriga och vänner, förklarade Suzanne Naffah från scenen. Och för att visa att vi fått nog.

Högljudd demonstration

Då avbröts den stillsamma manifestationen av en högljudd demonstration, anförd av Ardiwans pappa Diaa Noman. Ett helt gäng män med plakat tog plats framför scenen och i talkör undrade de var polisen fanns.
De höll upp bilder på Ardiwan, som pappan tagit på sjukhuset, och plakat där det bland annat stod ”våra barn är offer för våld och vapen”.
Många människor blev upprörda över deras aktion. Men arrangörerna visade ändå förståelse.
– Vi ville ha en stillsam manifestation och hade inte väntat oss detta, förklarade initiativtagaren Luciano Astudillo efteråt. Men naturligtvis har vi respekt för de anhöriga och deras känslor.

FAKTA

Mord i Malmö sedan sommaren

3 januari: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i stadsdelen Lindängen.

1 januari: En 15-årig pojke hittas skjuten utanför en port i Rosengård strax efter tolvslaget. Han dör senare på sjukhus.

26 december: En maskerad man skjuter ihjäl en 27-åring i en föreningslokal.

20 december: En 55-åring som renoverar en kafélokal skjuts ihjäl. Hans arbetskamrat ser två gärningsmän.

24 november: En 31-årig gängledare skjuts till döds inne på ett taxikontor. En misstänkt är häktad i sin frånvaro.

21 augusti: En 19-åring skjuts ihjäl utanför ett gatukök på Lönngatan. Två män har varit häktade i utredningen, men släpptes nyligen.

Källa: Polisen (TT)