25-åringens räddning – misstagen

Så kunde polisen gripa de misstänkta: Det är ett korkat brott

1 av 3 | Foto: Andreas Bardell
HÄR HÖLLS HAN FÅNGEN De misstänkta gjorde flera misstag som gjorde att den kidnappade 25-åringen kunde hittas i ödehuset utanför Robertsfors. Bland annat kom de till ödemarken i utmärkande klädsel – och spårades till slut av offrets egen familj genom hans mobiltelefon.
NYHETER

UPPSALA/STOCKHOLM Flera avgörande misstag fällde de misstänkta kidnapparna.

Nu ska polisen knäcka dem i förhören.

– Det är inga snillen direkt. Fallet är uppklarat inom någon vecka, säger kriminologen Leif GW Persson.

Personerna som misstänks för kidnappningen av den 25-årige studenten och miljonären i Uppsala gjorde flera avgörande misstag.

Bara dagar efter att den kidnappade 25-åringen försvunnit kunde anhöriga via en tjänst på nätet följa hur hans Iphone förflyttade sig.

På så vis kunde polisen gripa två av de misstänkta i måndags morse, när de färdades med telefonen i en bil på E4 norr om Uppsala.

Häktades i går

I samband med husrannsakan hittades ytterligare bevis som de misstänkta lämnat efter sig. Det ledde snart till den öde skola utanför Robertsfors där miljonären hölls fången.

Fångvaktaren, en 26-årig man, häktades i går i Uppsala tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för människorov. Han motsatte sig inte att bli häktad.

– Nu är det vår sak att utreda hans delaktighet i brottet, sa Christer Nordström, presstalesman på polisen i Uppsala.

Mannen kommer från samma stad som den kidnappade miljonären men arbetar själv som tidningsutdelare. Av bekanta har han beskrivits som mycket speciell. Den öde skolan som användes som fängelse hade han köpt i sitt eget namn bara 10 dagar före kidnappningen.

Träffade grannarna

Valet av ett ödehus på glesbygden visade sig vara ännu ett allvarligt misstag för kidnapparna.

De hann knappt sätta sina lågskor i den djupa snön innan uppmärksamma närboende konfronterade dem. Sandra Söderström, 17, ställde en rad frågor till de misstänkta kidnapparna och noterade deras registreringsnummer.

– Den ene sa att de flyttade möbler. Han var mycket märkligt klädd i brun kavaj, rosa skjorta och manchesterbyxor. Inte direkt passande klädsel för våra trakter, säger hon.

En annan granne berättar om hur de misstänkta männen körde fast med bilen, som hade sommardäck.

– De kom och bad om snöskyfflar, säger grannen.

Tyder på utpressning

Det är inte bara i Västerbotten som de väckt uppmärksamhet.

Även från ”fångvaktarens” hemstad rapporteras om vittnen som sett den vita/silverfärgade skåpbilen och de misstänkta gärningsmännen.

Brottsforskaren och polisprofessorn Leif GW Persson är inte förvånad över de många misstagen.

– Det brukar se ut på det viset, det är ett korkat brott.

Utredningen fortsätter under helgen. Enligt åklagaren Lars Hedvall tyder det mesta på att kidnappningen handlar om utpressning.

Tillbaka hos familjen

Polisen kommer nu att spela ut de misstänkta kidnapparna mot varandra, enligt Leif GW Persson:

– Det där kommer vara uppklarat redan inom någon vecka. Då har alla lagt korten på bordet och de kommer att skylla på varandra, säger han.

Den 25-årige studenten har återförenats med sin familj.

FAKTA

Här är felen som de misstänkta gjorde

Mobilen

De tog med sig offrets mobil. Via en tjänst på nätet kunde familjen till den kidnappade miljonären spåra telefonen i realtid och två av kidnapparna kunde gripas.

Kontraktet

Vid husrannsakan hittades saker som de misstänkta lämnat efter sig. Detta ledde till det ödsliga huset utanför Robertsfors. Enligt uppgifter till Aftonbladet kan det handla om köpekontraktet för huset, på kontraktet står den tredje gärningsmannens namn och personnummer.

Ödehuset

Det är 60 mil mellan Uppsala och Robertsfors, en lång sträcka att transportera en kidnappad människa. Ett ödsligt hus i en glesbefolkad trakt kan verka som en god idé, men ortsborna har stor social kontroll och alla utomstående väcker uppmärksamhet.

Klädseln och bilen

De kom till byn i en vit/silverfärgad skåpbil med sommardäck. Den ene kidnapparen var klädd i manchesterkavaj och rosa skjorta – ovanlig klädsel för området. Deras registreringsnummer och signalement noterades och flera personer är nu redo att vittna om deras närvaro.

Inbördes relationer

I går medgav den 26-årige ”fångvaktaren” att han på sannolika skäl kan misstänkas för människorov. Allt tyder på att han också har erkänt, eller kommer att erkänna, delaktighet i brottet. Polisprofessor Leif GW Persson tror att alla tre misstänkta kommer att erkänna och börja skylla på varandra.

ARTIKELN HANDLAR OM