Brändes ihjäl av elstängsel

Svensk man i Thailand skulle rädda vän – dog av elchock

Foto: Foto: JAN LUTHMAN
LIVSFARLIGT STÄNGSEL Polisen Yothin Aupanant visar upp stängslet där den 47-årige Växjöbon dog av en elchock sedan han försökt rädda sin vän, som i sin tur försökt rädda en hund som fastnat i taggtråden. Man ska nu undersöka hur det kunde vara så stark ström i staketet.
NYHETER

En 47-årig man från Växjö har omkommit i en tragisk olycka i norra Thailand.

Mannen skulle försöka rädda sin kamrat – som i sin tur försökte rädda en hund som fastnat i ett elstängsel.

Alla tre dog av strömmen.

Olyckan inträffade i den lilla byn Ban Nhonshoug i torsdags.

Den 47-årige svensken var sedan många år gift med en thailändsk kvinna och makarna levde tillsammans i Växjö.

Skulle hedra mamman

I somras avled kvinnan efter en tids sjukdom, och enligt uppgift till Aftonbladet befann sig mannen, parets båda barn, samt mannens far, tillsammans

i Thailand för att hedra kvinnans buddistiska bakgrund och sprida hennes aska i de trakter hon kom från.

Svensken och en thailändsk vän var på väg hem när de såg en hund som fastnat i ett stängsel.

Det såg ut som ett vanligt taggtrådsstängsel, så den thailändske mannen rusade fram för att hjälpa hunden loss.

Ström i hela kroppen

Men stängslet visade sig vara kraftigt strömförande, och när thailändaren vidrörde hunden fick han ström i hela kroppen.

Den skräckslagne svenske mannen rusade då fram och försökte förtvivlat dra bort sin 31-årige vän, men det slutade med att även han fick ström i sig.

Farfar vårdar barnen

Alla tre; hunden, den 31-årige thailändaren och den 47-årige svensken omkom i den tragiska olyckan.

– Vi kan bekräfta att en 47-årig man har dött av en elchock i Thailand, säger Camilla Åkesson Lindblom vid UD:s pressjour.

Polisen ska undersöka hur det kunde vara så stark ström i staketet.

Mannens far tar nu hand om parets två barn, en pojke och en flicka, som inom loppet av ett halvår har förlorat båda sina föräldrar.

FAKTA

Dödsfällor i paradiset – fler svenskar som dött i Thailand

2004

December: En 59-årig svensk turist dog i Chiang Mai i norra Thailand efter en extrem köldknäpp. Mannen hade somnat ­utanför sitt hus och frusit ihjäl.

2007:

Den svenske 40-åringen åt stark mat och blev sjuk när han hälsade på hos sin flickvän söder om Bangkok. På morgonen hittades svensken död.

2008

April: Moa Bergman, 11, var på semester i Koh Lanta med familjen men resan slutade i en mardröm. I havet ­brändes hon av en kubmanet och dog av sina skador.

2010

Februari: En svensk man i 50-årsåldern föll handlöst från en balkong på turistön Koh Chang  i Thailand och dog. Mannen ska ha suttit på räcket till hotellbalkongen och hans död var en tragisk olycka enligt utrikes­departementet.

2011

Januari: En svensk man  i 30-årsåldern omkom efter en motorcykelolycka i Patong. Enligt vittnen körde han in i en elstolpe och blev sedan påkörd av en lastbil.

November: En svensk man hittades drunknad söder om Phuket. ­Mannen i 60-årsåldern var på semester och enligt thailändska medier ska han ha varit på fisketur när han föll i vattnet.

Mars: Helen Jonasson, 22, och hennes pojkvän var på semester i Thailand  i populära Krabi-provinsen. På grund av dålig elsäkerhet på deras hotell blev duschen strömförande och paret dog.

Juli: Lars-Göran Salomonsson, 54, dog i en motorcykelolycka. Han drev ett hotell och restauranger i Phuket och var på väg för att träffa en vän när han, ­enligt vittnen, körde av vägen då han väjde för en skåpbil som kom i hög fart.

19 döda 2011

På tre år dog 90 svenskar av sjukdomar och olycksfall  i Thailand.

 2011 (januari–oktober): 9 i sjukdomar, 10 i olyckor

2010: 20/12

2009: 29/10

Källa: SOS International

ARTIKELN HANDLAR OM