Får billigare bot – för han är svensk

Ulf Anders, 61, fick straffrabatt på böterna i Norge

Foto: Foto: malin arnesson
Stoppades utanför Larvik Ulf Anders Andersson, 61, tvingades bara betala hälften av det bötesbelopp på 8 800 kronor som han fick i Norge – eftersom han är svensk. Den norska polisen hade tagit hänsyn till att svenskar har lägre lön än norrmän.
NYHETER

Ulf Anders Andersson, 61, fick 8 800 kronor i böter i Norge för att hans långtradare var trafikfarlig.

Men boten halverades.

Orsak – han var en fattig svensk.

Ulf Anders Andersson stoppades på E18 utanför Larvik i Norge i mars i fjol. Långtradaren han körde åt sin norska arbetsgivare var trafikfarlig.

Ekipaget hade bara 17 procents bromsverkan enligt norsk polis.

61-åringen som har norsk lön fick 8 800 svenska kronor i böter på plats. Men boten halverades sedan – som svensk fick han fattigrabatt.

”Emellertid tar jag hänsyn till att du inte är norsk medborgare och beslutar att halvera boten med hänsyn till din inkomstnivå” står det i brevet från polisen som tidningen Verdens Gang, VG, tagit del av.

”Tackar för rabatten”

Ulf Anders Andersson själv ställer sig dock lite frågande till ”fattigrabatten” från grannarna i väst.

– Jag tackar för rabatten, men jag tycker det är väldigt konstigt. Egentligen tjänar jag ju mer än mina norska kollegor på grund av att den svenska kronan är låg och jag lever och bor i Sverige. Det borde polisen kunna räkna ut, säger han till VG.

Svenska kändisar som den norska tidningen pratat med tar den generösa tjänsten med ett skratt:

– Att norrmännen har olja hit och dit och att svenskarna är Nordens polacker är bara skoj, men det får inte bli en klyfta mellan oss på riktigt, säger fotbollsproffset Daniel Nannskog.

”Inget snack om det”

Författaren Jan Guillou tycker det är tur att det i alla fall inte beror på att norrmännen tycker vi svenskar förtjänar strafflindring för att vi inte förstår bättre:

– Men det är att gå väl långt att inte kolla upp vilken lön du har utan bara utgå i från att du är fattig för att du är svensk, säger han till VG.

Norska chaufförer i Sverige behöver dock inte oroa sig för saltade böter i Sverige – trots deras höga norska löner.

– Norrmän får samma böter som svenskar, det är inget att snacka om, säger Jeanette Olsson, biträdande chef för trafikpolisen i Vänersborg till VG.

FAKTA

50 procent högre lön i grannlandet

■ ■ Enbart i Oslo arbetar cirka 50 000 svenskar. Anledningen är att lönen är betydligt högre än i Sverige, skriver svenska utrikesdepartementet på sin hemsida.

■ ■ Så många som 70 000 svenskar arbetar totalt i Norge under vissa högsäsonger, enligt Norska statiska centralbyrån (SSB).

■ ■ Enligt SSB låg den svenska lönenivån, efter levnadskostnadsjusteringar, på 84 procent av den norska.

■ ■ Genomsnittslönen i Sverige var enligt SCB 27 900 kronor, enligt den norska statiska centralbyrån låg en norsk genomsnittslön på över 40 000 svenska kronor. I genomsnitt är lönen 50 procent högre i Norge, enligt jobbsajten Sverige-Norge.se

■ ■100 svenska kronor motsvarar ungefär 87 norska.

Källa: Swedenabroad.com, E24.se och Verdens Gang

ARTIKELN HANDLAR OM