Misstänks ha levt dubbelliv

23-åriga kvinnan greps för organiserade stölder

Foto: Foto: PRIVAT
CHOCKADE ANHÖRIGA Den 23-åriga kvinnan levde ett dubbelliv då hon tros ha ingått i en stöldliga.
NYHETER

Den 23-åriga kvinna som häktats för kidnappningen i Uppsala levde ett dubbelliv.

Samtidigt som hon pluggade psykologi, jobbade på bibliotek och var medlem i kristna församlingar misstänks hon ha ingått i en cykelstöldliga i Skåne.

– Det har gått utför, och så har hon inte pratat med sina vänner och sin familj om det, säger en nära vän.

Den 23-åriga kvinnan sitter sedan i torsdags häktad, misstänkt för att ha kidnappat en 25-årig miljonär och psykologistudent i Uppsala. Hon greps i en bil tillsammans med en 26-årig man.

I fordonet hittade polisen den försvunna studentens tillhörigheter.

Vänner till kvinnan är chockade över misstankarna som riktas mot henne.

– Det är helt sjukt. Det stämmer inte med den person jag känner, säger en kamrat.

Dolde för sina anhöriga

23-åringen studerade psykologi i Uppsala, precis som den kidnappade 25-åringen. Enligt vänner till henne bodde de ihop. Hon arbetade också på stadsbiblioteket i sin hemstad, anställd som språkguide. Och hon var engagerad i flera kristna samfund och medlem i Röda korset.

– Hon har ett intresse av att hjälpa människor och pratar alltid om att hjälpa fattiga, säger hennes pappa.

23-åringen har dolt flera delar av sitt liv för sina anhöriga, men nu avslöjas allt mer om dubbellivet.

I början på november anhölls kvinnan tillsammans med den nu häktade 26-åringen, misstänkt för utpressning och bedrägeri i samband med en lägenhetsförsäljning.

– Min bild är att hon har träffat den här killen (26-åringen reds anm.) och att det har gått utför, och så har hon inte pratat med sina vänner och sin familj om det, säger en nära vän.

Greps igen på stöldturné

Den 7 september greps 23-åringen och 26-åringen mitt i natten när de försökte lasta cyklar på en släpkärra på Clemenstorget i Lund.

En dryg vecka senare greps de igen: polisen grep dem i Malmö vid halv fem-tiden på morgonen med 18 cyklar på kärran och ytterligare tre som de var i färd med att lasta på.

Polisen misstänker att paret utgör en organiserad stöldliga. Cykelstölderna ska ha skett på flera platser runt om i Malmö.

– Ärendet har redovisats till åklagare som bestämmer om det ska gå till åtal, säger Cecilia Kjaersgaard på polisen i Lund.

Trots de misstänkta stölderna fortsatte 23-åringen att upprätthålla fasaden i studentkretsarna i Uppsala. Den 14 september skrev hon på sin Facebook-sida om hur kul studentlivet är. Och mellan de två gripandena skickade hon en hälsning till kidnappningsoffret på hans födelsedag:

”Grattis kära rumskompis. Hade tänkt ringa men det blev så sent. Jag hoppas att du har haft en helt fantastisk dag och självfallet ska det firas med tårta och presenter när jag anländer.”

FAKTA

Kidnappningsdramat – dag för dag

28–29 december: Den 25-åriga psykologistudenten försvinner från sin bostad i Uppsala.

30 december: Hans försvinnande anmäls till polisen som inleder en förundersökning.

31 december: 25-åringens mobiltelefon är aktiv utanför Örebro. Den 23-åriga kvinnans pappa uppger att han träffar sin dotter sista gången innan hon grips.

2 januari: Den 23-åriga kvinnan och en 26-årig man grips på E4:an utanför Uppsala. I bilen finns den kidnappade studentens tillhörigheter.

4 januari: 25-åringen hittas vid liv i en öde skola utanför Robertsfors i Västerbotten. Samtidigt grips en 26-årig man på platsen. Den 18 december hade han köpt fastigheten för 50 000 kronor.

5 januari: Den 23-åriga kvinnan och den 26-årige mannen häktas misstänkta för människorov. Dagen efter häktas den 26-årige husägaren som greps i samband med fritagandet.