Oppositionsledare friad från anklagelser om otukt

Foto: AP
Friad efter två år Anwar anklagades för att ha haft ett homosexuellt förhållande vilket är straffbart i Malaysia.
NYHETER

Den malaysiske oppositionsledaren Anwar Ibrahim har friats från anklagelserna om otukt efter en två år lång rättegång som kritikerna kallar en konspiration för att hålla Anwar från politiken.

Anwar anklagades för att ha haft ett homosexuellt förhållande vilket är straffbart i Malaysia.

Domen var oväntad och stärker oppositionens möjligheter till framgångar i de allmänna val som planeras att hållas senast i början av nästa år.

Domaren Zabidin Mohamad Diah sade till åhörarna i en fullpackad rättegångssal att domstolen inte kunde vara 100 procent säker på att DNA-proverna inte "förorenats".

– Och eftersom detta var ett sexuellt brott är domstolen inte villig att döma på bevis som inte är styrkta.

Fokus på valen

– Tack gode Gud, rättvisa har skipats, sade Anwar efter domslutet innan han omringades av hustru, barn och politiska vänner.

– Jag är rättfärdigad, men vi har fortfarande en dagordning och en kamp. Nu måste vi fokusera på valen.

Utanför rättssalen väntade mer än tusen anhängare.

Senare sade Anwar i ett Twittermeddelande att folkets röst ska höras i det kommande valet och att den korrupta regeringen ska störtas från sin maktpiedestal.

Enligt landets informationsminister var måndagens dom ett bevis för att Malaysia har ett oberoende domstolsväsende.

Politisk komplott

Anwar har hela tiden avvisat anklagelserna om att han skulle ha haft en olaglig sexuell relation med en ung manlig medarbetare och anser att han var offer för en politisk komplott.

Han har anklagat premiärministern Najib Razak och dennes hustru Rosmah Mansor för att ligga bakom påståendena och för att vara ute efter att förstöra hans politiska karriär. Han säger sig också ha bevis på att premiärministerparet träffade medarbetaren hemma hos sig strax innan uppgifterna om homosexbrott kom 2008.

1998 fick Anwar sparken som vice premiärminister och finansminister efter att ha drabbat samman med dåvarande premiärministern Mahathir Mohamad. Han fängslades anklagad för otukt och korruption. Efter sex år bakom galler frigavs han sedan domen upphävts.

Han kom tillbaka i spetsen för en pånyttfödd och framgångsrik opposition och åtalades på nytt 2008.

TT-AFP