Ingen utredning om Ove Tove

NYHETER

Under måndagskvällen satt Kristdemokraternas ledning i möte om Ove Tove.

Verkställande utskottet sade nej till en grundlig utredning av skandalen rörande den före detta stabchefen Henrik Ehrenbergs anonyma nätattacker.

I stället beslutades att information i ärendet ska samlas ihop och skickas ut till partiets medlemmar.

Kristdemokraterna Mats Odell och Göran Hägglund.

I förra veckan uppdagades det att Henrik Ehrenberg – KD:s stabchef och Göran Hägglunds närmaste man – gått till attack mot flera meningsmotståndare på nätet under pseudonymen Ove Tove. Bland de som attackerades fanns bland annat Mats Odell, som har utmanat Göran Hägglund om partiledarposten.

Ska försvara sig

Efter att Ehrenberg erkänt beslutade partitoppen att peta honom och ge honom andra arbetsuppgifter i regeringskansliet. I kväll diskuterades frågan när partiets verkställande utskott träffades och på mötet medverkade även Henrik Ehrenberg. Enligt uppgifter till Aftonbladet så var det ett stormigt möte, som slutade strax efter klockan 22.00.

Den före detta stabchefen inledde med att be om ursäkt och fick sedan svara på frågor. VU-ledamoten Bengt Germundsson hade innan mötet krävt en grundlig utredning om skandalen, men det röstade en majoritet av ledamöterna emot.

– Det landade i att VU enades om att man nu ska sammanställa den information som finns, den på intranätet och de uppgifter vi skickat ut till media. Tidigare har det funnits på flera håll. Det ska sedan läggas ut till medlemmarna på vårt intranät, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg.

Enligt Ankarberg så var det bra samtal under mötet.

– Jag tror alla kände att de fick ställa frågor och att de fått svar. Nu ska vi sammanställa helheten.

Kommer Ehrenberg att få jobba kvar i regeringskansliet?

– Ja, men på grund av hans agerande så kan han inte längre vara stabschef, säger Acko Ankarberg.

Hur ser du på den senaste tidens turbulens i ert parti?

– Vi har en livlig debatt och diskussion, det är så man utvecklar frågor och förändrar. Sedan är det också viktigt att vi för dem i en god samtalston.

VU-ledamoten Bengt Germundsson, som på sistone har kampanjat på Mats Odells sida, hade helst sett en grundligare utredning, men var inte helt missnöjd med resultatet av mötet.

– Vi hade en öppen diskussion om det som hänt. Jag var tydlig på att en undersökning efterfrågas av våra medlemmar. Jag ville ha en djuplodande undersökning, men nu blev det inte så. Acko ska ta fram en sammanställning om vad som hänt och vi får se vad det ger, säger han.

Germundsson vill invänta sammanställningen innan han vill tycka till om huruvida Ehrenberg kan jobba kvar i regeringskansliet.

– Vi får se om sammanställningen blir tillräcklig. Men Göran Hägglund var tydlig med att detta är en fråga som han äger och inte VU. Han sa att det är hans uppgift i rollen som minister, att det inte är en partisak utan en regeringssak, säger han.

Kampen har hårdnat

Kampen mellan Göran Hägglunds och Mats Odells anhängare har blivit allt hårdare den senaste tiden. Det är på Kristdemokraternas extra riksting i Västerås den 28 januari som striden ska avgöras. Valberedningen har föreslagit att Göran Hägglund ska sitta kvar och har dessutom föreslagit att Mats Odell ska petas som posten som andre vice ordförande.