”I dag vågar man ta upp det mest privata”

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Patrik Sjöberg.
NYHETER

Felicia är inte ensam. 

Patrik Sjöberg, Nils Claesson och Zlatan - alla har gjort upp med sina föräldrar i bokform.

– I dag vågar man ta upp det mest privata, säger Dorotea Bromberg, förläggare. 

Författaren Anna Wahlgrens "Barnaboken" har sålt i över en miljon exemplar och hennes barnuppfostringsråd har fått enorm spridning.

Nu har hennes egen dotter Felicia trätt fram och i en nyutgiven och enormt uppmärksammad bok ger hon en mörk bild av sin barndom - med psykisk och fysisk misshandel.

Men Felicia är inte ensam.

”Mer tillåtet”

– Författare har visserligen alltid skildrat sin uppväxt i bokform. Men det har blivit mer tillåtet att skriva direkt om sina egna liv och gå förbi fiktionen, säger Dorotea Bromberg.

I dag släpps också allt fler böcker där författaren gör upp med sina oftast kända föräldrar.

I Felicias fall beskriver hon en barndom där spriten flödar under perioder och där hon får bevittna våldsamma bråk.

Även i Zlatans självbiografi berättar fotbollsstjärnan om sin uppväxt med en missbrukande pappa.

Likadant är det för Nils Claesson, son till författaren Stig "Slas" Claesson.   

– Vi har blivit kändisfixerade på ett helt annat sätt i takt med att populärkulturen har brett ut sig. Så jag tror att trenden med den här typen av böcker kommer att fortsätta, säger Dorotea Bromberg.

Tydlig förändring

Enligt henne har det skett en tydlig förändring skett de senaste 15 åren.

– Jag tror att vi har öppnat upp dörrarna till den privata sfären på gott och ont. Den goda sidan är att många vågar visa upp sina egen familjs svagheter och att andra kan identifiera sig med dem. Den dåliga är att en del av de här böckerna skrivs i spekulativt syfte, till exempel för att hämnas på en förälder.  

FAKTA

De gör upp med sina föräldrar i bokform:

Patrik Sjöberg

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg berättar i boken ”Det du inte såg” om hur hans styvpappa och höjdhoppstränare Viljo Nousiainen utnyttjade honom sexuellt.

– Det var i tonåren som jag började förstå att det var åt helvete fel, sa Patrik Sjöberg till Aftonbladet i fjol.

Zlatan Ibrahimovic

I boken "Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse" berättar fotbollsstjärnan bland annat om uppväxten med en förälder som dricker för mycket. I det här fallet rör det sig om en missbrukande pappa och Zlatan beskriver oron och hur han med tiden lärde sig att känna igen och hantera sin pappas problem.

Nils Claesson

Drygt ett år efter författaren Stig "Slas" Claessons död kom hans son, Nils, ut med boken "Blåbärsmaskinen". I den berättar Nils om hur han inte var gammal när hans pappa "Slas" avkrävde honom ett löfte: "När du blir stor måste du komma med sprit till mig så snart jag ber om det." "Slas" missbruk beskrivs också ingående. Bland annat kunde han försvinna i väg på långa resor och komma hem helt söndersupen till sin familj.

Cecilia von Krusenstjerna

PG Gyllenhammars äldsta dotter växte upp i en värld där hon aldrig kände sig hemma. I sin debutroman "En spricka i kristallen" berättar hon om en flicka som var ensam och övergiven. En flicka som fick allt hon pekade på utom kärlek.

Hans Falk

Sonen till författaren Kerstin Thorvall berättar i romanen "Uppväxt" om en pojke som försöker bli vuxen under extremt svåra omständigheter. Hans mamma dominerar barnen med ilska och tårar samt gör halvhjärtade självmordsförsök.

Jan Myrdal

År 1982 utkom "Barndom", i vilken Jan Myrdal öppenhjärtigt beskriver konflikter med sina föräldrar och kritiserar deras uppfostringsmetoder. Eftersom Alva och Gunnar Myrdal var allmänt hyllade i Sverige orsakade sonens kritik stor uppståndelse.

Johanna Ekström

Poeten Johanna Ekström, dotter till akademiledamoten Per Wästberg, ger i maj ut sin bok "Om man håller sig i solen". Där skriver hon om en borgerlig författarfamilj där "ytan är allt". Hennes bok presenteras som "en uppgörelse med det man inte får tala om".