Spadarna har tagit slut

1 av 8 | Foto: AP
Staden Cordova, Alaska, har nästan helt begravts i snö. Nästan fem meter har fallit och staden får hjälp av nationalgardet för att gräva upp hus och vägar.
NYHETER

En ny snöstorm drabbade fiskebyn Cordova i Alaska i går.

Nu har spadarna i vinterstaten tagit slut – och man tvingas specialbeställa nya.

– Det är ironiskt, eller hur? säger stadens talesperson Allen Marquette.

De nya spadarna kommer att vara klara på torsdag. Två dagar senare ska de levereras, men vid det laget kommer det att ha snöat ännu mer.

Blötsnö

I fredags utlystes katastroftillstånd i den lilla fiskebyn med 2000 invånare. Totalt har 4,5 meter snö fallit under vintern. Dessutom har det regnat, och den tunga blöta snön ställer till det i samhället. Tak har kollapsat, laviner har triggats och människor har blivit instängda i sina hem.

I går drabbades staden av ytterligare en snöstorm, och arbetet med att skotta taken tvingades avbrytas.

Går sönder

Under helgen har 70 nationalgardister transporterats till Alaska för att gräva fram byn. Röda korset är på plats och har satt upp ett kriscenter i en byggnad. Myndigheterna har organiserat snöskottningen och beslutar vem som först får de snart två meter höga snötäckena bortskottat från sitt tak.

Flera frivilliga är också på plats, men problemet med spadarna kvarstår.

– Det är inte längre vit fluffig snö, det är tyngre blötare snö. Många skyfflar är gjorda i plast, och det här handlar om starka personer så man får räkna med att en del av utrustningen skadas eller går sönder, säger stadens talesperson Allen Marquette till nyhetsbyrån AP.