Två barn kom inte till skolan

Hela familjen död i olyckan. Lastbilschauffören: ”Jag hade inte en chans att väja”

Foto: Foto: TORBJÖRN AXELSSON
FEM DOG Bilen släpades med i 60 meter innan lastbilen välte över den i diket. Föraren av lastbilen chockades svårt av den tragiska händelsen.
NYHETER

KINNARP/STOCKHOLM Småbarnsfamiljen hade handlat kläder till döttrarnas skolstart, men flickornas bänkar stod tomma i går.

Bara några mil hemifrån krockade familjen med en fullastad lastbil – alla fem dog.

– Jag satt uppe och väntade på att de skulle ringa, säger brodern till den 38-åriga trebarnsmamman.

Familjen var på väg hem från Göteborg, och bara några mil från hemmet i Kinnarp fick de sladd på den snömoddiga och spåriga vägen.

På E20 i Skogsbo utanför Vara i Västergötland gled familjens bil över i fel körfält. Kollisionen med den mötande lastbilen blev mycket våldsam.

Chockades svårt

Familjens bil släpades med i 60 meter innan lastbilen välte över den i diket. Åkeriets ägare Håkan Johansson pratade i går med föraren som chockades svårt av den tragiska olyckan.

– Han sa att han inte hade en chans. Plötsligt såg han bara att det blev något konstigt med den mötande bilens lyktor, sedan kom den med bredsidan mot hans front, säger Håkan Johansson.

Familjen, en 45-årig pappa, en 38-årig mamma, två flickor, 11 och 13 år, och en 2-årig pojke, hade varit och hälsat på släktingar i Göteborg.

– Vi hade umgåtts hela helgen. Vi hade gått runt på stan och handlat kläder till döttrarnas skolstart. Den skulle ha varit i dag (läs i går), säger brodern till trebarnsmamman.

Ringde aldrig

Innan familjen lämnade Göteborg kom de överens om att höra av sig när de var hemma i Kinnarp igen på måndagskvällen.

– Jag satt uppe och väntade på samtalet. Innan jag somnade ringde jag hem till dem, men fick inget svar. Jag var väldigt orolig men somnade till slut ändå, säger brodern.

På tisdagsmorgonen fick trebarnsmammans bror dödsbeskedet av polisen.

– Det går inte att beskriva känslan jag fick, det är oerhört tungt, säger han.

Dåligt väglag

Familjen hade bott i Kinnarp sedan i juni. Pappan brukade sälja kläder på marknader runt om i landet och var en van bilförare. Men väglaget var mycket dåligt under måndagsnatten när bilen fick sladd.

– Det har varit snömodd och snöfall på platsen, det har varit väldigt dåligt väglag, säger Per Larsson vid Lidköpingspolisen.

Sträckan kallas för ”Dödens väg” och är ett av Sveriges mest olycksdrabbade vägavsnitt. 90-sträckan där småbarnsfamiljen kom över på fel sida saknar vajerräcke.

– De hade absolut överlevt om det funnits vajerräcken. Den lilla bilen hade blivit kvar på sin sida av vägen, säger Thomas Morell, regionchef för Sveriges åkeriförbund i Skaraborg.