Obehagliga minnen i Viljos lägenhet

NYHETER

Efter mer än trettio år besöker Patrik Sjöberg åter de platser där tränaren och styvpappan Viljo Nousiainens övergrepp ägde rum.

– Det kom upp minnen som jag hade förträngt, säger han.

Förra året kom Patrik Sjöberg ut med sin biografi "Det du inte såg" där han avslöjade att han under sin uppväxt utsatts för sexuella övergrepp av sin tränare Viljo Nousiainen.

Under inspelningen av TV3-programmet "Livet blir bättre", som har premiär i kväll klockan 21, återvände han för första gången till bostaden där övergreppen ägde rum. Till slut blev det så jobbigt att han var tvungen att lämna lägenheten.

– Vi var bara där ett kort tag. Jag kände mig inte bekväm med att vara där överhuvudtaget. Det var obehagligt. Det dök upp väldigt många tankar och funderingar som gjorde att jag inte ville spendera så mycket tid där, berättar han för Aftonbladet.

Patrik bodde i lägenheten tillsammans med sin mamma och tränaren Viljo, som mamman hade ett förhållande med. Där ägde otaliga sexuella övergrepp rum under flera års tid, bland annat ingående kroppsmätningar, spermatest och nattliga besök. I programmet visar Patrik också var Viljo hade borrat hemliga titthål ovanför toalettdörren där han kunde tjuvkika på honom.

– Självklart kom väldigt många minnen tillbaka som hörde till lägenheten.

– Om något år kanske det känns skönt att jag har varit där inne, säger han.

I programmet besöker han även andra platser i Frölunda i Göteborg där han växte upp, bland annat träningsanläggningen Slottsskogen där han först mötte Viljo.

Patrik berättar också om sitt arbete med att förebygga framtida övergrepp inom idrotten och med att hjälpa andra som drabbats.

– Steg ett är att inse att man är ett offer, att det är förövaren som är den onda. Då blir det lättare att hantera situationen, säger han.

Han berättar också att han mår bättre sedan han gått ut och berättat om det som hänt honom och det var länge sedan han mådde jättedåligt av övergreppen.