Så här gick det för andra omskrivna fall

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Ganna Chyzhevska tillsammans med barnbarnet Anna Otto.
NYHETER

Återigen ska ett sjukt barn utvisas, denna gång en 16-årig pojke.

Aftonbladet har tidigare berättat om utvisningshotade syskonen Hiyab, 3, och Deymond, 5, i Boden och familjen Daniellian i Ånge.

De ena fick stanna – de andra utvisades.

Hur gick det sen för dessa och andra uppmärksammade fall?

91-årig Ganna Chyzhevska är hjärtsjuk, dement, nästintill blind och har hela sin familj i Sverige.

Hon skulle slängas ut ur landet den 16 oktober till Ukraina, men utvisningen sköts upp av Europadomstolen. Regeringen lämnade i december in ett yttrande om huruvida hon skulle få stanna. Svaret blev nej, men ärendet är ännu inte avgjort.

– Jag ringde Europadomstolen igår och den ska titta på regeringens svar om två tre veckor. Sen har vi fyra veckor på oss att svara, säger Gannas barnbarn Anna Otto.

19-åriga somaliern Fahran Abdi hade fått uppehållstillstånd i Sverige, men beslutet revs upp efter att tolken misstänktes för mutbrott. Nya språktestet visade att Fahran antingen kom från Somalia, Tanzania eller Kenya.

I oktober utvisades han till Tanzania där han påstår att han aldrig ha varit eller har någon familj.

Han bor ni i ett rum i Dar-es-Salaams utkanter och hankar sig fram med städa. Det ger honom mat för dagen.

– Jag har inget jobb men det finns dom som hjälper mig. Jag vill gärna tillbaka, men det är inte lätt om jag säger så, säger Fahran Abdi till Aftonbladet från Tanzania.

Hans kontaktperson i Sverige, Ewa Emenius, jobbar för att han ska kunna arbetskraftsinvandra.

Syskonen Hiyab, 3, och Deymond, 5, hittades övergivna i oktober 2010 i en lägenhet i norra Sverige förra hösten och placerades hos en fosterfamilj.

De hotades om att utvisas till Italien utan föräldrar eller rätt språk. Dessutom är Deymond autistisk och har epilepsi.

Migrationsverket ändrade sig och pojkarna fick permanent uppehållstillstånd.

– Vi har fått papprena och personnummer är på gång. Det har varit en otroligt jobbig kamp, men nu har allt fallit tillbaka till vardagen. Vi känner trygghet och allt känns jätteskönt, säger Therese Nilsson, barnens fostermamma.

Trebarns familjen Arustamjan/ Danielian hade bott i Sverige i tio år. Pojkarna Haik, 17, David, 15 och Valerik, 13, hade bott i Ånge i större delen av sitt liv.

Efter nästan fyra år verkställde gränspolisen Migrationsverkets beslut och utvisade familjen till Armenien på luciamorgon.

Efter ett dygn på flygplatsen i Aremenien fick de hjälp med husrum av en taxichaufför. Där bor de fortfarande.

Än finns det hopp – om att familjen ska arbetskraftinvandra till Sverige.

– Jag pratade med Haik igår och föräldrarna ska hämta ut sina pass imorgon. Tydligen är föräldrarna tvugna att ha pass innan barnen kan ansöka. Det lät hoppfullt, säger Torbjörn Pettersson, vän till familjen i Ånge.