Sverige varnas för fritagning

Foto: Foto: ANI
BEFANN SIG PÅ SEMESTER 36-åringen och hans resesällskap blev kidnappade av tungt beväpnade män med automatvapen. Den första bilden på gisslan publicerades av en mauretansk nyhetsbyrå.
NYHETER

Sverige och andra berörda länder varnas av terrornätverket al-Qaidas gren i Nordvästafrika, Aqim, från att försöka frita de personer, däribland en svensk, som kidnappades i Mali i november.

I ett uttalande hävdar Aqim att gruppen har information om att ett fritagningsförsök planeras.

"Vi varnar Frankrike, Storbritannien, Nederländerna och Sverige: om de tillåter denna insats betyder det att deras medborgare kommer att dö", heter det i uttalandet.

Svensken, en 36-årig man från Stockholmstrakten, fördes bort från en restaurang i Timbuktu den 24 november tillsammans med en holländare och en man med både brittiskt och sydafrikanskt pass. En tysk som gjorde motstånd dödades.

Bilder släppta

Två fransmän kidnappades i sin tur dagen före i staden Hombori.

Bilder på samtliga fem har släppts av Aqim, och i ett uttalande har organisationen förklarat sitt hat mot fransk politik i regionen och mot president Nicolas Sarkozy. Däremot är det inte känt om Aqim har ställt några krav.

En "enorm" sökoperation inleddes efter kidnappningen enligt sydafrikanska regeringskällor. Flera personer har också gripits misstänkta för att ha fört bort åtminstone fransmännen innan de överlämnades till Aqim.

”Innebär döden”

"Enligt uppgifter vi nyligen fått så förbereder den korsriddarallians som Frankrike leder och som stöds av vissa regimer som Algeriet och Mauretanien en 'omedelbar' militär insats för att frita den gisslan som organisationen tagit", heter det i Aqims uttalande, enligt AFP.

"Vi skickar en varning till Frankrike, Storbritannien, Holland och Sverige: om de tillåter denna operation så innebär det döden för deras medborgare. . . Vi vill också klargöra att vi söker en fredlig lösning på problemet med gisslan".

Svenska myndigheter har hittills och är fortfarande extremt tystlåtna om fallet på grund av dess känslighet.

UD ansåg sig inte heller på torsdagen kunna kommentera fallet utan hänvisade till Rikskriminalpolisen. Inte heller där vill man kommentera de nya uppgifterna.

Sahelregionen i sydvästra Sahara, i vilken norra Mali ingår i, har på senare år blivit alltmer laglös.

Allt mäktigare

al-Qaida i islamiska Maghreb, Aqim, har blivit en allt mäktigare kraft som bland annat utfört en rad kidnappningar. Just nu tros gruppen hålla tolv personer som gisslan, bland dem svensken.

Efter kriget i Libyen har tusentals personer som levt där som gästarbetare återvänt. Många är hatiska till väst i allmänhet och Frankrike i synnerhet och har tagit med sig stora mängder vapen.

Våldet får också näring av att latinamerikanskt kokain går via västafrikanska hamnar genom Sahel till Europa.

Lokalt finns också ett politiskt missnöje bland ökenfolket tuareger, som lever utspridda i regionen.

TT-AFP