Ettårig pojke fick ögat igenlimmat

Läkaren skulle limma jack i pannan – pojken tvingad till akutopereration av specialist

NYHETER

En ettårig pojke kom in till vårdcentralen med ett enkelt jack i pannan, men kom därifrån med ena ögat igenlimmat.

Pojken fick sövas och opereras av en ögonspecialist. Fallet är nu anmält till Socialstyrelsen.

Det var i mitten av december som den ettårige pojken ramlade och slog upp ett jack i pannan, ovanför ena ögonbrynet. På akutmottagningen inom primärvården i Göteborg valde läkaren att limma igen såret med så kallat hudlim. Trots att pappan uppmärksammade läkaren på att limmet hade börjat rinna fortsatte läkaren att limma. När var färdig upptäckte föräldrarna att deras son inte kunde öppna ena ögat.

"Lim fanns över hela ögonlocket och under ögat!", skriver mamman i anmälan.

Hade lim kvar i veckor

Läkaren började enligt anmälan läsa på limförpackningen och ringde till en ögonspecialist som sa att pojken behövde opereras. På Mölndals sjukhus sövdes pojken och opererades under en timmes tid innan man fått bort tillräckligt med lim från ögat för att pojken åter skulle kunna öppna det.

Först efter två veckor hade allt lim som satt runt ögat lossnat och föräldrarna skriver att pojken var svullen i ögat i flera dagar efter operationen.

"Onödiga risker som han utsatts för med sövning, operation och att inte kunna öppna ögat helt under flera dagar skulle aldrig ha fått inträffa", skriver de i anmälan.

Varken läkaren eller den aktuella mottagningen har gått att nå för en kommentar.

Liknande fall i Västerbotten

Förra sommaren inträffade ett liknande fall vid en hälsocentral inom Västerbottens primärvård. Även här hade ett barn slagit upp ett sår vid ögonbrynet och när såret skulle limmas hamnade en del av limmet i barnets öga. Barnet fick omgående vård vid en ögonklinik. Efter det inträffade vidtog vårdgivaren åtgärder och upprättade nya rutiner kring användandet av lim vid sårskador i närheten av ögat.