Efter övergreppen – nu misstänks de för misshandel

NYHETER

Den 101-åriga kvinnan utsattes för övergrepp på äldreboendet – bland annat trycktes hennes knytnäve in i munnen samtidigt som hennes näsa hölls för.

Nu misstänks två undersköterskor för misshandel och ofredande.

– Det känns bra att det utreds och tas på allvar, säger kvinnans barnbarn Sofia Björkman.

Aftonbladet har tidigare skrivit om övergreppen på äldreboendet Hagaborg i Norrköping, där 40-åriga Sofia Björkmans mormor och andra boende utsattes för fysiska och psykiska övergrepp av två undersköterskor. Bland annat fick Sofia Björkmans 101-åriga mormor sin knytnäve intvingad i munnen samtidigt som undersköterskorna höll för hennes näsa.

Mer än 20 förhör

– Vid ett tillfälle viskade mormor till mamma att de behandlade henne illa. Men eftersom hon är dement visste vi inte om vi skulle tro på det. Nu undrar man ju vad som har hänt och hur ofta, sa Sofia till Aftonbladet då.

Efter att de två undersköterskorna lex Sarah-anmälts av sina kolleger i mars förra året fick de sparken från boendet några månader senare.

Sofia Björkman och hennes anhöriga gjorde dessutom en polisanmälan, varpå en brottsutredning startade. Under utredningen har mer än 20 förhör hållits med personer på äldreboendet. De två undersköterskorna ska nu kallas till förhör och delges misstanke om misshandel och ofredande.

Äter bättre nu

– Det känns bra att det utreds och tas på allvar, säger Sofia Björkman.

På grund av Sofias mormors tillstånd är det svårt att veta om hon har tagit skada av övergreppen.

– Det enda vi kan se är att hon äter bättre nu. Det är ett tecken på att hon mår bra, men i övrigt gör hon inte så mycket väsen av sig.

Sofia är noggrann med att inte skuldbelägga övrig personal på Hagaborg.

– Vi har tidigare tyckt att det har varit ett bra boende, och det tycker vi fortfarande. Vi är nöjda med personalen i övrigt.

ARTIKELN HANDLAR OM