Bakteriehärd på Kronfågels slakteri

Foto: ÖSTNYTT
NYHETER

Fjädrar, tarmar, och slamsor – som dumpats både på och utanför slakteriområdet.

Hälsomyndigheterna kallar Kronfågels största anläggning för ”Bakteriehärd”, avslöjar SVT:s Östnytt.

– Det såg förskräckligt ut, säger Ann Jaconelli, länsveterinär.

Resterna på bilderna ovan har legat oskyddande under en längre tid vid Kronfågels anläggning i Valla. Och trots anmälningar om andra missförhållanden  har Kronfågel inte åtgärdat brister vid slakteriet, enligt SVT:s Östnytt.

– Jag tycker att dom borde vara mer uppmärksamma nu när vi har haft ögonen på dem så länge, säger Ann Jaconelli, länsveterinär.

”Skrämmande att se”

Slaktresterna har dessutom kunnat läcka ut direkt i dagvattnet, enligt Katrineholms kommuns inspektörer. I närheten ligger flera bostadshus som kan ha fått bakterier i sitt dricksvatten. Yvonne och Lars Karlsson bor i området och är bekymrade över vad utsläppet har ställt till med.

– Det var hemskt att se. Det här kom som en nyhet för oss. Vi har haft möten med Kronfågel där de har lovat ha allt avfall i cisterner, säger Yvonne Karlsson till Aftonbladet.

Lars och Yvonne Karlsson har en djupborrad brunn som de tar allt vatten ifrån, därför är de oroliga att avfallet har läckt ned i deras dricksvatten.

– Vi har inte hört något från kommunen, men man undrar ju, säger Yvonne Karlsson.

Risk för sjukdomsspridning

Det är två veckor sedan bilderna ovan togs. Sedan dess har Kronfågel snyggat till i området, men lukten hänger fortfarande kvar, enligt Östnytt.

Lantmännen Kronfågels VD Reinhold Svensson säger att han ser allvarligt på det som inträffat.

– Det finns risk för sjukdomsspridning. Det som har hänt får inte hända, säger Reinhold Svensson till Aftonbladet.

Reinhold Svensson tror inte att det finns någon risk att resterna har läckt ut i dagvattnet.

– Vi gör bedömningen att det inte har hänt, men helt säkra är vi inte, och jag måste skaffa mig mer kunskap om detta för att vara helt säker, säger han.

Parallellt med kommunens granskning pågår en utredning om djurplågeri mot slakteriet. Företaget anmäldes i somras för att ha låtit 7000 tuppar vänta för länge på slakt.

ARTIKELN HANDLAR OM