Fann romersk bordellpollett mitt i London

Foto: SCANPIX
Regis Cursan, 37, hittade det 2 000 år gamla romerska sexmyntet när han gick med metalldetektor längs Themsens strand.
NYHETER

LONDON. Uppgrävt vid Themsen: ett romerskt sexmynt.

Till ett värde av sju limpor bröd kunde innehavaren köpa sig samlag av en sexslav för 2 000 år sedan.

Regis Cursan, 37, gick med metalldetektor längs London-flodens strand vid lågvatten i september när han gjorde fyndet, skriver Daily Mail.

Sällsynt bordellpollett

Tack vare leran har bronsmyntet, som är mindre än en enkrona, klarat sig intakt. På ena sidan finns siffran 14, XIIII, och på den andra en bild av en man och en kvinna – som har sex.

– När jag skrapade av sanden såg jag först siffran på ena sidan och sen vad jag trodde var en gudinna på den andra. Då anade jag inte att det faktiskt var en sällsynt romersk bordellpollett. Att hitta något sånt är verkligen spännande, säger Regis Cursan till Daily Mail.

Enligt experter kan siffran vara så mycket man måste betala för myntet, 14 stycken aser, de minsta av de romerska mynten. Det skulle i så fall motsvara en dagslön, eller sju brödlimpor.

2 000 år gammalt

Bilden i sin tur lär ha visat vilken tjänst man kunde förvänta sig att få när man lämnade in polletten vid någon av stadens bordeller. I det här fallet ett samlag, med mannen ovanpå.

Sexmyntet från Themsen är den första romerska bordellpolletten som hittats i London. Det uppskattas vara nästan 2 000 år gammalt och har skänkts till Museum of London där det just nu ställs ut.

– När vi först fick in det var vi tvungna att rengöra det för att se vad det var. När vi förstod att det var en fräck bild fnissade vi lite, men det finns också en sorglig historia bakom myntet eftersom de prostituerade var slavar, säger kuratorn Caroline McDonald.

Använde bild istället för latin

Den mycket specifika bilden tros ha varit nödvändig för att många av bordellslavarna inte pratade latin. Därför behövdes bilden för att de skulle veta vad kunden förväntade sig. Med polletterna kunde också bordellägarna försäkra sig om att slavarna inte försökte undanhålla några pengar.