Livets ord vinnare på KD-reformen

Gåvor till församlingen kan bli avdragsgilla

Foto: Foto: ULF HÖJER
Vill få bort partiledaren Göran Hägglund är ingen favorit som partiledare för Kristdemokraterna hos Livets ord. Församlingen vill i stället se Mats Odell på den positionen.
NYHETER

Livets ord anklagas för att infiltrera Kristdemokraterna.

Det kan visa sig lönsamt.

Snart kan det bli skatterabatt på gåvor till den högerkristna församlingen.

Mikael Oscarsson.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Livets ords försök att peta partiledaren Göran Hägglund till förmån för Mats Odell. Vd:n Jonathan Ekman erkände i går att han låg bakom sajten avgahagglund.nu.

En annan kampanj församlingen ställt sig bakom verkar av allt att döma nu ha lyckats.

Vid årsskiftet blev det tillåtet att dra av på skatten för gåvor till ideella organisationer. Bakom reformen står KD, som drivit frågan i decennier.

Aktiv i Livets ord

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot från Uppsala är den som profilerat sig starkast i frågan.

Han är sedan många år aktiv i Livets ord, men tonar ned betydelsen av sitt medlemskap.

I förrgår ansökte Livets ord hos Skatteverket om att bli godkänd som gåvoorganisation.

– Det gynnar våra givare. Livets ord är en gåvobaserad verksamhet och våra givare får ju nytta av det här, säger Magnus Dahlberg, pressekreterare på Livets ord.

Många är oroliga

Skatteavdraget är på högst 1 500 kronor men KD vill höja taket och även inkludera företag som givare.

Aftonbladet har talat med en mängd kristdemokrater runt om i landet. Många är oroliga för att partiets ultrakristna höger flyttar fram sina positioner. Tydligast är det i Uppsala där Livets ord dominerar KD:s lokalavdelning.

– Distriktet är ockuperat av Livets ord. De har rensat ut de som inte är lojala, säger en KD-politiker.

Enligt Aftonbladets källor har församlingen uppmanat sina medlemmar att engagera sig i KD och därmed fått majoritet på lokalavdelningens årsstämmor.

”Infiltrationsprocess”

Vd:n Jonathan Ekman kandiderade både till riksdagen och landstinget i valet 2010. Kommunalrådet Ebba Busch har gått i Livets ords skola.

– Det är en infiltrationsprocess. Inget annat samfund försöker gå in och styra på det här sättet, säger en partimedlem.

Mikael Oscarsson håller inte med:

– Kristdemokraterna har ingen registrering av om man är med i Friluftsfrämjandet, Naturskyddsföreningen, Pingströrelsen, Svenska kyrkan, Livets ord eller Humanisterna. Vi samlas kring idéerna, säger han.

FAKTA

Så fungerar avdraget

Från den första januari i år kan en privatperson dra av på skatten med som mest 1500 kronor per år för gåvor till hjälporganisationer, stiftelser och trossamfund. För skattereduktion krävs att gåvan uppgår till minst 200 kronor och som mest 6000 kronor.

För mottagarna av gåvorna krävs att de är godkända av Skatteverket i förväg. Just nu behandlas ett 20-tal ansökningar från olika organisationer hos Skatteverket, vilka ska vara färdiga i slutet av januari.

Frågan om skatteavdrag för gåvor har länge drivits av Kristdemokraterna och anses vara en framgång för partiet i de interna alliansförhandlingarna.

ARTIKELN HANDLAR OM