Han ville bli ny bilkung

1 av 4
lyxbilar Pengarna som 36-åringen tjänade på valutaspekulationen spenderade han på dyra bilar – bland annat en Hummer.
NYHETER

Östergötland. Drömmen var att bli ortens bilkung.

Nu misstänks den 36-årige mannen ha blåst ett 50-tal personer på tiotals miljoner.

– Man kan kalla det en riktig härva, säger åklagare Stig Åström.

36-åringen framställde sig själv som proffs på valutaspekulation och lyckades med löfte om stor utdelning locka till sig investerare från hela landet.

När bluffen avslöjades hade privatpersoner blivit blåsta på minst 24 miljoner kronor.

– Han kunde ingenting om valutaspekulation, säger en person som tidigare arbetat med den misstänkte bedragaren.

36-åringen berättar i polisförhör att han efter några knapra år i början av 2000-talet gav sig in på valutaspekulationer. Verksamheten växte sig stor när ett par fastighetsmäklare och ett kapitalförsäkringsbolag involverade sig i affärerna.

”Idiotsäkert”

– Det skulle vara idiotsäkert, den där killen hade en blogg med information, allt framstod som lysande, säger en man som förlorat 100 000 kronor.

36-åringen skickade ut rapporter om den påstått blomstrande verksamheten en gång i veckan.

Privatkonsumtion

– Bubblan sprack när folk ville ha ut sin vinst och inte fick den. Det här är en härva där ett stort antal människor har drabbats, förmodligen många fler än de som kräver ersättning i åtalet, säger Stig Åström, kammaråklagare vid ekobrottskammaren i Stockholm.

Enligt åklagaren gick kundernas miljoner åt till privatkonsumtion.

När storbedrägeriet avslöjades 2008 var 36-åringen i full gång med att förverkliga sin livsdröm – att bli bilkung på hemorten i Östergötland. 36-åringen handlade med fordon i miljonklassen och sågs köra runt i både en Hummer och i en Cadillac.

Utländska konton

Mannen är försatt i personlig konkurs och åtalas nu för grovt bedrägeri. Eftersom många utbetalningar har gjorts via utländska konton och företag, bland annat i Bahrain, är den totala omfattningen av bedrägeriet oklar.

– 24 miljoner är det beloppet som vi kan se, men det kan säkert vara mycket större, säger Stig Åström.

36-åringen förnekar brott och menar att de agenter och investerare som dragits in i affärerna i själva verket har styrt honom.

ARTIKELN HANDLAR OM