Råstam slogs hela tiden för rättvisan

1 av 3
i fängelse Bo Larsson friades efter Råstams granskning: ”Han gav mig livet tillbaka”, säger Bo Larsson.
NYHETER

Vid 35 års ålder skolade basisten Hannes Råstam om sig till journalist.

Hans journalistik lyckades inte bara fria oskyldigt dömda – den tvingade fram förändringar i samhället.

När Hannes Råstam, 56, somnade in natten till i går tystnade en av Sveriges främsta granskande journalister. Under sin relativt korta karriär fick han flera prestigefyllda priser i Sverige och utomlands.

Först 1991 sökte han till journalistprogrammet på Skurups folkhögskola. Innan dess turnerade han under många år som basist åt Björn Afzelius.

Genombrottet

Efter utbildningen stegade han in på tv-programmet ”Striptease” redaktion med en pärm med sitt första grävjobb. Och där blev han kvar.

– Det var helt självklart, han hade en unik researchförmåga, säger Johan Brånstad, som i dag är redaktör för SVT:s ”Dokument inifrån”.

Det verkligt stora genombrottet kom när Hannes Råstam tillsammans med kollegan Janne Josefsson granskade de omfattande rättsövergreppen i samband med Osmo Vallos död.

Senare tillsatte regeringen en utredning av fallet som ledde till flera lagändringar.

Våren 2003 fastnade Hannes Råstam för ett av alla hundratals tipsbrev som kom in till SVT:s ”Uppdrag granskning”. Brevet kom från Bo Larsson som dömts till åtta års fängelse för incest på sin dotter.

Fortsatte arbetet

Sammanlagt sändes fem program om ”Fallet Ulf” som det kom att kallas. Bo Larsson friades och fick 2,4 miljoner kronor i skadestånd för de tre år han satt inlåst oskyldigt dömd.

De sista åren i sitt liv ägnade Hannes Råstam åt att avslöja den kanske största rättskandalen i modern tid i Sverige – domarna och polisutredningarna mot Thomas Quick.

Många hade skakat på huvudet åt hans erkännanden, men bara en hade kraften, orken och drivet att sätta sig in i materialet och hitta felen som nu gör att domarna ogillas en efter en.