34-åring häktas för fyra år gammalt mord

Cold Case-gruppen ser ut att ha löst fyra år gamla mord

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Den 29-årige mannen knuffades ner på ett tunnelbanespår på stationen i Högdalen. Han avled senare på sjukhus.
NYHETER

Två män mördades samma dag: den ene hittades knivmördad och den andre knuffades framför tunnelbanan.

Först såg man inget samband mellan morden – men i tisdags greps en 34-årig man misstänkt för båda morden.

I dag, fyra år senare, häktades han för ett av morden.

I november 2007 knuffades en 29-årig man ner på ett tunnelbanespår på stationen i Högdalen.

Enligt vittnesuppgifter gick han mot perrongen tillsammans med två andra män. Av någon anledning började sällskapet att bråka.

Över 100 förhör

När tåget kom in mot perrongen gav enligt vittnen en av männen, enligt åklagaren var det den 34-årige mannen, den 29-årige kampsportaren en knuff mot tåget.

29-åringen slogs hårt mot vagnen och avled av sina skador.

Några timmar senare hittas en annan 29-årig man mördad i en lägenhet bara 400 meter därifrån.

Knivmördades

I lägenheten fanns inga tecken på strid men man fann en dolk med en okänd mans fingeravtryck på matsalsbordet.

Förra året började polisens Cold case-grupp misstänka att de båda männen mördats av samma person.

– Morden skedde samma dag och bara 400 meter från varandra, bara det var ett skäl att undersöka om de hade ett samband, säger kriminalkommissarie Hans Strindlund som är ansvarig för Söderortspolisens cold case-satsning.

Ett intensivt utredningsarbete ledde fram till att en 34-årig man i tisdags kunde gripas utanför Skellefteå där han nu bor.

34-åringen har tidigare figurerat i en av mordutredningar.

Samband

Vad som ledde fram till gripandet vill polisen inte säga i nuläget annat än att man hittade ett samband mellan offren. De båda männen var djupt troende och besökte ofta samma moské.

– Men vad vi vet kände de inte varandra. I övrigt kommer jag inte säga vad vi tror är motivet till de båda morden, säger Hans Strindlund.

I dag begärdes den 34-årige mannen häktad för båda morden.

I häktets gröna byxor och en vit t-shirt kom han in i Södertörns tingsrätt.

– Min klient bestrider häktningen eftersom det inte finns sannolika skäl för mord, säger advokat Per Branting.

Söker tredje man

Men han häktades bara för det ena, mordet i lägenheten.

Polisen misstänker dock fortfarande att 34-åringen ligger bakom mordet även på tunnelbanestationen.

Vittnen har pekat ut honom som den som gav 29-åringen en hård knuff.

Nu söker polisen efter den tredje mannen i sällskapet.

– Han är inte misstänkt för något brott men skulle kunna fria eller fälla, säger Hans Strindlund.

– Vi hoppas att han ska höra av sig till oss.

FAKTA

Brott som Cold case-grupperna jobbar med

Enligt Brottsförebyggande rådet begås cirka 100 mord i Sverige varje år och omkring 15 av dessa förblir olösta.

Det finns cirka 400 ouppklarade mord i Sverige. Här är några av de brott som Cold case-grupperna runt landet jobbar med.

Jan Kjellgren, 44

  MÖRDAD: 13 mars, 1988.

  BROTTSPLATS: Stavangergatan 6, Kista.

  BAKGRUND: Jan Kjellgren var ensam hemma över helgen, sambon bortrest. Han blev mördad efter att ha varit på fest, och dog av ett enda kraftig hugg med en brödkniv, i sidan av bröstet. Grannar hörde oväsen, och såg sedan två personer lämna fastigheten. Med hjälp av en cigarettfimp fick man fram en dna-profil som tillhörde en kvinna. Spår ledde till Finland men där blev resultatet negativt. Fallet är fortfarande öppet men står just nu stilla.

Anders Gustafsson, 16

  MÖRDAD: 1 januari 1995.

  BROTTSPLATS: Norra Hammarbyhamnen, Stockholm.

  BAKGRUND: Anders Gustafsson hade firat in nyårsnatten mellan 1994 och 1995 på Fryshuset i Stockholm. När han var på väg hem mördades han i en närliggande lokal. Ett trubbigt föremål användes. Polisen har hittat material på Anders Gustafssons kläder som inte tidigare bearbetats. Materialet ligger nu på SKL för analys.

Christina Nilsson, 26

  MÖRDAD: 2 december 1998.

  BROTTSPLATS: Midsommar vägen 11, Stockholm.

  BAKGRUND: Christina ”Tina” Nilsson hade bara bott några månader i Stockholm när hon hittades knivmördad i sin säng. Hon hade flera knivhugg, och kampen med gärningsmannen var våldsam. En granne berättade för polisen om ett högljutt bråk i lägenheten och såg även en person som rusade ut ur lägenheten.

Christina Olofsson, 46

 MÖRDAD: 12 december 1996

 BROTTSPLATS: Wisby Hotell, Visby.

 BAKGRUND: Olofsson arbetade som nattportier på hotellet och hittades mördad på morgonen den 12 december - slagen i huvudet ett stort antal gånger med ett trubbigt föremål. Den 46-åriga kvinnan upptäckte av allt att döma ett pågående inbrott och slogs därför ihjäl. Kriminologen Leif G.W. Persson tog fram en gärningsmannaprofil i november 2002 i samband att fallet togs upp i "Efterlyst" och Persson menade att gärningsmannen kände mycket väl till hotellets rutiner och lokaler och hade akuta ekonomiska problem.

Annelie Ojonen, 25

  FÖRSVANN: 18 september 1997.

  BROTTSPLATS: Hässleby, Algutsrum.

  BAKGRUND: Annelie Ojonen var gravid när hon försvann från sitt hem, på väg till arbetet på Kalmar flygplats. Hon tog varken med sig pengar, plånbok eller glasögon. Kroppen har aldrig hittats men polisen utgår ifrån att hon mördats. En 25-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för mordet men släpptes senare.

Maria Nilsson, 32

  MÖRDAD: 8 mars 1997.

  BROTTSPLATS: Virginsgatan 9B, Göteborg.

  BAKGRUND: Maria Nilsson omkom i en grov mordbrand och hittades död i sängen. Polisen betraktar det som ett mord och tror att hon var död innan branden, som inte hade någon naturlig orsak. Ingen misstänkt har framkommit under utredningen. Fallet är fortfarande öppet.

Eva Söderström, 27

  MÖRDAD: 27 september 1987.

  BROTTSPLATS: Långbacken, Kramfors.

  BAKGRUND: Eva hade varit hos sin pojkvän när hon fick skjuts hem på kvällen. På Limstagatan gick Eva av, då hunden Laban skulle göra sina behov innan de var framme vid föräldrahemmet. Nästa dag hittades Lena – och hunden – knivmördade på Långbacken. En man greps men släpptes senare i brist på bevis.

Jessica Torstensson, 19

  MÖRDAD: 25 december 1992.

  BROTTSPLATS: Anderstorp, Skellefteå.

  BAKGRUND: Jessica Torstensson hittades knivhuggen efter en utekväll med kompisarna på juldagen. Hon var på väg hem till mamman när hon knivmördades. Trots stora spaningsinsatser och mängder av tips är mordet olöst.

Inger Stark, 43

  MÖRDAD: 29 november 1990.

  BROTTSPLATS: Klarälven, Karlstad.

  BAKGRUND: Socialsekreteraren var på väg hem från restaurang Sandgrund när hon mördades. Hon hittades ihjälslagen i vattnet nära Klaraborgsbron vid Klarälven dagen efter. Cirka tusen personer har förhörts men mordet är fortfarande olöst.

Ulrika Åkesson, 28

  MÖRDAD: 27 juli 2001.

  BROTTSPLATS: Stenbocksgatan, Helsingborg.

  BAKGRUND: Ulrika Åkesson hittades i sin låsta lägenhet. Först tydde ingenting på att hon blivit utsatt för brott, men efter obduktionen stod det klart att hon strypts till döds. Två män, en under 2002 och en under 2009, har varit extra intressanta i polisens utredning.

Sargonia Dankha, 21

  FÖRSVANN: 13 november 1995.

  BROTTSPLATS: Nära Trädgårdstorget, Linköping.

  BAKGRUND: Sargonia Dankhas kropp har aldrig återfunnits. Hon sågs senast promenera vid Trädgårdstorget i Linköping. Polisen tror att hon har styckats i ett restaurangkök, bränts och sedan förts till Gärstatippens sopstation. En 40-årig restaurangägare misstänktes för mord men släpptes.

Maria Andersson, 34

  MÖRDAD: 4 maj 1995.

  BROTTSPLATS: Tornfalksgatan i Örebro.

  BAKGRUND: Maria Andersson hittades knivmördad i en tvättstuga. Gärningsmannen hade använt kraftigt övervåld och kan även ha skadat sig själv under attacken. En person i mordoffrets bekantskapskrets anhålls men avfördes senare från utredningen.

Olof Palme, 59

  MÖRDAD: Sköts 23.21 28 februari, dödförklarades klockan 00.06 1 mars 1986.

  BROTTSPLATS: Sveavägen, Stockholm.

  BAKGRUND: Sveriges mest omfattande och uppmärksammade mordfall inträffade när dåvarande statsministern Olof Palme mördades efter ett biobesök 1986. Christer Pettersson fälldes av en oenig tingsrätt 1989, men friades av en enig hovrätt. Inget annat spår har lett längre än till häktning. Utreds av en särskild grupp på Rikskriminalpolisen och är världens största mordutredning.

Leif Widengren, 53

  MÖRDAD: 7 februari 1992.

  BROTTSPLATS: Högdalen, Stockholm.

  BAKGRUND: Leif Widengren var en svensk polis som sköts till döds då han tillsammans med två kolleger bevakade en värdetransport i Högdalen i Stockholm. Det är det enda polismordet i Sverige som hittills inte klarats upp och polisen har utföst en belöning på två miljoner kronor.