600 barn följs till skolan efter överfall

Foto: Krister Hansson
NYHETER

Tre flickor och en kvinna har utsatts för våldtäktsförsök i östra Lund den senaste veckan.

Nu uppmanas föräldrarna till 600 barn i området att följa dem till och från skolan:

- Det är jättejobbigt. Vi vågar inte skicka barnen ensamma, säger Ziver Gultekin, pappa till 11-åriga Rojin.

Foto: Krister Hansson
”Det är jättejobbigt. Vi vågar inte skicka barnen ensamma”, sa Ziver Gultekin när han hämtade 11-åriga dottern Rojin vid Vikingaskolan. Med på bilden finns också mamma Zeynep och lillebror Sabi.

Det finns likheter i tillvägagångssättet, som gör att polisen tror att det kan röra sig om samma gärningsman i de fyra fallen.

Men det finns också olikheter. En av gångerna, den första, var gärningsmannen enbart klädd i tröja och kalsonger. I övriga fall har han haft byxor.

• I lördags dök en man upp på en gångbana i bostadsområdet Linero och utsatte en 12-årig flicka för ett sexuellt övergrepp, dock inte våldtäkt. Efter en kort stund sprang han plötsligt därifrån.

• I söndags utsattes en 26-årig kvinna i grannområdet Östra Torn för nästan exakt samma övergrepp. Även denna gång sprang mannen plötsligt från platsen.

• I går torsdag anfölls en 11-årig flicka i Linero på väg hem från skolan. När hon skrek sprang mannen därifrån.

• I går torsdag anfölls också en 10-årig flicka på Linero på väg hem från en kompis. Hon lyftes upp och gärningsmannen höll för hennes mun. Även denna gång avbröts överfallet plötsligt.

Liknande händelser i maj

Samtliga överfall rubriceras som våldtäktsförsök. Alla har inträffat mellan klockan tre och halv sex på eftermiddagarna.

I maj 2011 inträffade dessutom liknande händelser två gånger i samma område. Den gången hade gärningsmannen bar underkropp, men inte vid det andra tillfället.

Kriminalkommissarie Stephan Söderholm vid Lundapolisen säger:

– Det behöver inte vara samma man, men det rör sig om ett snarlikt beteende samma tid på dygnet.

Misstänker ni någon speciell person?

– Nej, inte i detta läget. Det spretar signalementmässigt. Vi har förhört flickorna på nytt och går igenom våra register. Kan det vara någon som kommit ut efter att ha suttit på sjukhus? Vi försöker hitta ingångsvärden för att dra åt snaran, säger Söderholm.

I dag fredag får samtliga elever i skolområdet i klasserna ett till sex med sig ett brev hem, där uppmanas att följa sina barn till och från skolan. Totalt rör det sig om 600 elever på fyra skolor. Eleverna i årskurserna sju till nio uppmanas samtidigt att gå i samlade grupper till och från skolan.

– Barnen tycker det är otäckt att de inte får gå i fred till och från skolan. Tanken är att det här ska pågå tills området känns tryggt, vi har inte satt någon tidsgräns, säger skolområdeschef Tommy Möller.

Ledsagas av personal

På dagtid ledsagas barnen på de fyra skolorna dessutom av personal både till idrottshall, fritidshem och fritidsklubb.

Kriminalkommissarie Stephan Söderholm har en kluven inställning till att barnen ledsagas:

– Det finns två sätt att se på detta. Man ska ha omsorg om sina barn och inte utsätta dem för risker. Samtidigt är det så att om man gör för mycket av detta så blir det ännu mer otryggt. Man skapar en stämning som inte heller är bra för barnen. Det är en svår balansgång.

Skolområdeschef Tommy Möller blir förvånad när han hör detta:

– Jag vet inte vad han bygger det uttalandet på. Men jag skulle gärna hämta mina barn själv om jag hade bott i området.