Nya sakkunniga ska utreda Breiviks mentala hälsa

Anders Behring Breivik.
NYHETER

Först förklarades Anders Behring Breivik psykotisk och schizofren – sedan var han plötsligt frisk.

Nu har rätten utsett nya sakkunniga för att bringa klarhet i fallet.

Deras första åtgärd kan bli att tvångsinlägga Breivik.

Torgeir Husby och Synne Sørheim, de sakkunniga som tingsrätten i Oslo tidigare har anlitat, har förklarat Breivik paranoid schizofren. Konstaterandet är kontroversiellt och har väckt starka reaktioner eftersom det innebär att Breivik kan dömas till vård i stället för ett vanligt fängelsestraff. Om Breivik sedan friskförklaras skulle han kunna släppas fri efter bara en kort tid i förvaring.

Varken paranoid eller schizofren

Men den 3 januari i år gjorde det team, bestående av tre psykologer och en psykiater, som noggrant har följt Breivik i häktet sen i somras, en annan bedömning: Anders Behring Breivik är varken paranoid eller schizofren. De fyra anser heller inte att Breivik behöver medicineras eller att det finns risk för att han ska ta sitt eget liv.

Eftersom den offentliga debatten i Norge de senaste veckorna har baserats på brottstycken av den första rättspyskiatriska rapporten väljer nu tidningen Verdens Gang, VG, att publicera både den och den nya rapporten i sin helhet.

– Debatten om slutsatsen i rapporten visar att den har potential att bli ett nationellt trauma. Det bästa medlet för att reducera möjligheten för det är största möjliga öppenhet, motiverar Verdens Gangs ansvarige utgivare Torry Pedersen beslutet att publicera rapporterna.

Stor oro

Den stora oenigheten om Breiviks mentala hälsa har gjort att det ställts krav på nya sakkunniga i fallet. En av dem som tvivlade på den första rapporten och bad rätten att tillsätta nya sakkunniga var Cathrine Grøndahl, en av biståndsadvokaterna för ungdomarna på Utøya.

– Vi har också märkt att de som befinner sig i Breiviks närhet anser att han inte är psykotisk. Det har skapat oro bland mina klienter och hos befolkningen. Då kan det inte skada med en ny utvärdering, säger hon till VG

Och rätten hör bön.

På fredagseftermiddagen blev psykiaterna Agnar Aspaas och Terje Tørrisen utnämnda till nya sakkunniga i terrormålet. Att rätten nu tillsätter nya sakkunniga ska dock inte ses som att de underkänner tidigare rapporter om Breiviks hälsa. I stället handlar det om att få ytterligare ett utlåtande att gå på, en så kallad "second opinion".

Kan tvångsinläggas

Ett problem för de nya sakkunniga är att Breivik, som nu får ta del av medierapporteringen om efterspelet till terrordåden den 22 juli, har sagt att han motsätter sig en ny undersökning. Därmed kan det bli aktuellt att tvångsinlägga honom på en psykiatrisk institution, enligt den så kallade paragraf 167.

– Den används i regel i svåra och omfattande fall. Detta är ett svårt fall med ett stort material. Men det är inte bestämt att vi vill utnyttja möjligheten. Det måste jag diskutera med min medsakkunnige och rätten, säger Agnar Aspaas till VG.

De nya sakkunniga har nu tre månader på sig att sammanställa en ny rättspsykiatrisk rapport om Breiviks mentala hälsa. Huvudförhandlingen mot honom är planerad att starta den 16 april.