Agne nekad ambulans – dog av magsår

Hittades livlös utanför hemmet
”Har gjort en felbedömning”

1 av 3
Agne blev 65 år.
NYHETER

GÖTEBORG. När smärtorna i magen blev outhärdliga ringde Agne Kjellberg, 65, SOS Alarm.

Men ambulanspersonalen tog inte med honom till sjukhuset.

En timme senare var han död.

Agne Kjellberg larmade SOS vid 03-tiden på morgonen den 7 december och uppgav att han hade svåra magsmärtor. Men när ambulanspersonalen undersökte honom hittade de

inget alarmerande. Och åkte därifrån.

En kort stund senare, 03.30, kom nästa larm. En kvinna hade påträffat en livlös man utanför flerbostadshuset på Ljungkullen 8 i Sävedalen – Agnes adress. Polis och ambulans nummer två kom snart till platsen – brådskande men inte med blåljus.

Mannen på marken hade 1 000 kronor i en ficka men inga id-handlingar. En taxi ska ha stått och väntat på honom. Mannen fördes till akuten. Men dödförklarades klockan 04.10.

Agne Kjellberg dog troligen av ett blödande magsår, enligt en preliminär rapport som rättsläkaren lämnat till polisen.

Systerdottern Ann-Christine Lärk fick senare veta av polisen vad som hänt.

”Övertalat honom”

Agne uppges själv ha avböjt den första ambulansen.

– Men jag tror inte på det – det skulle han aldrig göra. Ambulanspersonalen har gjort en felbedömning. Det sägs att han ska ha bett dem att få bli körd till en vårdcentral. Då ska han ha fått till svar att ”vi gör inga sådana körningar”.

Ann-Christine Lärk har en egen teori om vad som hänt:

– Jag får en känsla av att de har övertalat honom att inte åka in akut. Han var en snäll person. Kanske sa han: ”jaja, jag får väl ta en taxi då”.

Hon har nu begärt ut journalen från Falck, företaget som sköter ambulansverksamheten i Göteborg, för att få veta vad som egentligen hände.

– Vår morbror var överviktig men han mådde bra innan det här hände.

Ann-Christine Lärk är övertygad om att de allra flesta som arbetar i ambulanserna gör ett bra jobb.

– Men jag fattar inte varför de inte tog med vår morbror. Är det värdigt, det som hände? Vilka var hans sista tankar? Vi får aldrig reda på det – det gör det så fruktansvärt, säger Ann-Christine Lärk.

Välkänt utflyktsmål

Vreden och sorgen finns där hela tiden.

– Tomt. Overkligt. Ofattbart. Så känns det nu, säger Monica, Agnes andra systerdotter.

Ann-Christine Lärk beskriver sin 65-årige morbror som ”snäll och go”.

Agne var konditor. De sista åren, fram till pensionen 2008, arbetade han i Bertilsons stuga, ett välkänt utflyktsmål i Delsjöområdet

i Göteborg. Hans bullar och fiskgryta lockade besökare från alla håll.

– Han levde ensam i sin etta med kokvrå. Där hade han bott sen han flyttade hemifrån för 42 år sedan. Och han trivdes jättebra, säger Ann-Christine Lärk.

Har anmält fallet

Hon har nu gjort en anmälan till Socialstyrelsen. Aftonbladet har, förgäves, upprepade gånger sökt

representanter för Falck för att ge företaget en möjlighet att kommentera händelsen.

Ann-Christine Lärk konstaterar att det är farligt att vara ensam hemma när man larmar efter en ambulans.

– Ring en anhörig först, innan du ringer 112. Då minskar risken att det ska sluta i katastrof.

FAKTA

10 fall – 5 döda

Juni 2011

 En tioårig flicka klipper manen på en häst när den rycker till med huvudet och den stora saxen trycks in i bröstet på flickan. Hennes mamma ringer efter ambulans medan flickan ligger på golvet och blöder och skakar av smärta. Operatören tycker att mamman kan vänta tills sambon kommer hem med bilen och då köra flickan till sjukhus. SOS Alarm gör en egen lex Maria-anmälan.

Mars 2011

Ann-Christine, 60, ringer SOS Alarm – hennes man Thomas, 53, kan inte sluta hosta och har smärtor. Operatören föreslår att hon ska köpa hostmedicin till honom. Social­styrelsen granskar fallet.

30 januari 2011

 Emil Linnell, 23, ringer 112 flera gånger utan att få en ambulans. Trots att han har andningsproblem och inte kan stå upp, avvisas hans rop på hjälp. Några timmar senare hittas han död i sin lägenhet med brusten mjälte. SOS-sjuksköterskan avskedas, åtalas för grovt vållande till annans död men frias av Stockholms tingsrätt. Åklagaren har överklagat till hovrätten.

20 januari 2011

 Jill Söderberg, 22, kan inte andas och ringer SOS Alarm fyra gånger under fyra dagar. Hon har varit magsjuk och sedan drabbats av feber, frossa, domningar i armarna och andningssvårigheter. Hennes sista samtal med operatören varar 15 minuter – hon blir återigen nekad ambulans. Jill dör samma dag. Dödsorsaken är läkemedelsförgiftning, en kombination av två läkemedel som leder till andningsnöd.

11 januari 2011

Lisa Holm, 83, tvingas vänta på ambulans i mer än tre timmar efter att ha skadat sig i sin lägenhet. Hennes väninna Basti Andersson slår larm sju gånger innan hjälpen kommer. Då är det redan för sent – Lisas liv går inte att rädda. Socialstyrelsen granskar fallet.

3 januari 2011

När Hans Sjöberg, 68, insjuknar ringer hans fru Vivi-Ann SOS Alarm och blir hänvisad till akutmottagningen. Där viftas hennes vädjan bort. Tre dagar senare svimmar Hans vid Vivi-Anns fötter. Först då skickas en ambulans. För sent. Hans avlider av vatten i lungorna. Socialstyrelsen granskar fallet.

November 2010

Johan Björklund, 20, soldat, får hjälp av försvarets sjuksköterskor när han inte kan andas. Han förlorar medvetandet och sköterskorna larmar 112. De får rådet att själva köra in honom. På sjukhuset konstateras en dubbelsidig lunginflammation. Socialstyrelsen granskar fallet.

Juli 2010

Lennart, 67, blir svårt hjärtsjuk. Då ringer hans fru SOS Alarm, men operatören vill ­inte skicka någon ambulans. Socialstyrelsen granskar ­fallet.

Juli 2010

Maj-Britt Cederman, 84, ligger hemma på sitt golv i flera timmar i väntan på ambulans. Hon nekas, men erbjuds att få sjuktransport om några timmar. Väl på sjukhuset avlider Maj-Britt. Socialstyrelsen granskar fallet.

Februari 2010

 Gabriel van der Eerden, 16, ramlar i skidbacken och skadar ryggen. Det tar 50 minuter innan ambulansen anländer. Han blir förlamad och sitter nu i rullstol. Socialstyrelsen granskar fallet.