Polisen: Han har rest in med svenskt pass

NYHETER

Bangkok. Mysteriet med den misstänkte terroristen i Bangkok tätnar.
Mannen hävdar att det svenska passet är hans - men polisen vet fortfarande inte vem han är.

Polisen har fortfarande inte lyckats få den terrormisstänkte mannens identitet bekräftad.
Sent på lördagskvällen, lokal tid, sa en poliskälla till Aftonbladet:
– Han har rest in i Thailand på ett svenskt pass och han uppger sig vara den personen. Men att det verkligen är han, om passet är äkta, falskt eller stulet vet vi helt enkelt inte. Kopplingen mellan personen i passet och den gripne blir inte klarlagd förrän tidigast på måndag.

Påtryckningar från USA

Mannen greps efter ett tips från USA:s ambassad om att mannen planerat terrorattacker i Bangkoks turistområden.
Hela ärendet omges med största sekretess i Thailand. Efter påtryckningar från USA uppges de thailändska myndigheterna hålla den gripne mer eller mindre isolerad. Den gripne har också flyttats från immigrationshäktet till ett hemligt häkte i Bangkok. Inte ens representanter från den svenska ambassaden har ännu fått träffa den misstänkte terroristen, enligt polisen. Det gör arbetet med att fastställa identiteten ännu svårare.

Tillhör Hizbollah

Uppgifter om att den gripne även skulle haft ett libanesiskt pass kan inte bekräftas av Aftonbladets poliskälla. Men mannen uppges ha berättat att han tillhör den terroriststämplade gruppen Hizbollah och att han var i Bangkok för att genomföra bombattacker.
– I och med att han reste in på ett svenskt pass så är det vad vi koncentrerar oss på. Oavsett passets giltighet så är det en fråga för svenska myndigheter just nu, säger poliskällan.
Sedan bilden på den gripnes pass i går morse läckte ut till thailändska medier har rädslan bland turister och bofasta ökat. Samtidigt som elva länder har varnat sina medborgare för terrorism i Bangkok hävdar myndigheterna att staden är säker. Men under lördagen ökade bevakningen av alla tänkbara mål för terrorattacker i Bangkok. Och fortfarande är de två andra personerna i den misstänkta terrorgruppen på fri fot.