Rederiets VD fick ett raseriutbrott

I lördags greps kaptenen på lyxkryssaren Costa Concordia, Francesco Schettino, och förste styrman Ciro Ambrosio. I dag sa rederiledningen att Schettino begick flera misstag men man har inte beslutat om det ska vidta juridiska åtgärder mot honom.
NYHETER

Frågorna om rederiets slarv blev för mycket för Costa Crocieres VD.

Han fick ett raseriutbrott mitt under dagens presskonferens:

– Vi har aldrig sparat på bekostnad av säkerhet. ALDRIG!

Costa Crocieres VD Pierluigi Foschi var trängd och rörd när han försökte balansera mellan att känna förtroende för sin kapten i räddningsarbetet och att fördöma hans grava felbedömningar i navigeringen.

Enligt rederiledningen begick Francesco Schettino flera misstag men rederiet har ännu inte beslutat om det ska vidta juridiska åtgärder mot honom.

– Vi kommer att bistå honom med juridisk hjälp men kan inte förneka att det rör sig om den mänskliga faktorn, sa VD:n på den nyligen avslutade presskonferensen på rederiets huvudkontor i Genua.

Nyligen inspekterad

Han underströk att Schettino, enligt rederiets interna information, gjorde sin plikt under räddningsarbetet, ett uttalande som kunde tolkas som att kaptenen inte som tidigare antytts lämnat fartyget i förtid.

Foschi informerade också om att olycksfartyget så sent som i slutet av året inspekterats och utsatts för utrymningsövningar - utan anmärkningar.

– Kaptenen var då samma Francesco Schettino.

På frågorna om de saknade och omkomna svarade VD:n att han saknade ord.

– Jag kan inte beskriva sorgen efter den här tragedin. Vi är 1100 anställda på Costa runt om i världen som är beredda att hjälpa alla som är drabbade av denna tragedin.

– Jag hoppas vi ska kunna hitta en lösning som på det materiella planet kan kompensera det lidanden våra gäster tvingats genomgå.

”Aldrig sparat på säkerhet”

Det var först i slutet av presskonferensen som en utländsk reporter ställde frågan om eventuella besparingar kan ha orsakat brister hos besättningen.

– ALDRIG! Vårt rederi har aldrig någonsin sparat det minsta på bekostnad av säkerheten.