Försvarar soldater som skändade lik

"Det var fel men överdrivet att kalla det brott"

NYHETER

Republikanske presidentkandidaten Rick Perry försvarar de fyra soldater som pissade på afghanska lik.

– Ett gäng ungdomar som gjorde ett dumt misstag men löjligt att kalla det ett brott, säger Perry.

Foto: Scanpix
Rick Perry.

Filmen med soldaterna som skändar lik las ut på nätet i förra veckan och väckte avsky världen över. Även många amerikaner fördömde soldaternas beteende. Dock inte Rick Perry.

I ett kampanjtal i går jämförde han de amerikanska soldaterna skändning av döda talibaner med liknande incidenter när general Patton och Winston Churchill vid olika tillfällen ska ha lättat på trycket vid frontlinjen. Dock utan att kissa på lik.

”Inget brott”

– Vad som upprör mig mest, säger Perry, är den uppskruvade retoriken från Obamaadministrationen som visar ett förakt för våra soldater. Ungdomarna skulle inte ha gjort det. Det var fel. Men att kalla det ett brott är överdrivet.

Senaste månaderna har det varit rätt tyst om Texasguvernören. Han tappade stort i opinionsmätningarna efter flera märkliga uttalanden och misstag i valdebatterna. Han hamnade långt bak i provvalen i Iowa och primärvalet i New Hampshire.

Primärval på fredag

Nu försöker han komma med i matchen till primärvalet i South Carolina som hålls på fredag.

Frågan är om utfallet mot Obama för kritiken av de pissande soldaterna stärker Perry eller går till historien som ännu en blunder.