Fartygets svarta låda avslöjar kaptenen

1 av 2 | Foto: GETTY
Costa Concordias svarta lådor visar vad som hände.
NYHETER

GIGLIO/STOCKHOLM. Kaptenen Francesco Schettino, 52, har sagt i en intervju att ”han ju inte vill vara kapten på Titanic”.

Och han stannade bevisligen inte kvar särskilt länge på båten, i motsats till kaptenen på lyxkryssaren som gick under 1912.

Båtens svarta låda avslöjar nu hur italienaren vägrade att återvända till sitt fartyg.

Kustbevakningens dykare har hittat det kantrade skeppet Costa Concordias svarta lådor, som ska bringa klarhet i vad som hände när katastrofen var ett faktum sent i fredags kväll.

Information som lagrats i lådorna analyseras just nu av italienska myndigheter, för att bestämma den exakta följden av incidenter.

Vill veta antalet barn

Kaptenen Francesco Schettino, som misstänks för sju dråp efter haveriet, avslöjas av detaljer som finns registrerade i lådornas data.

I går blev en konversation mellan Schettino och en tjänsteman i hamnen på Giglio officiell, rapporterar AFP.

Tjänstemannen uppmanar kaptenen:

– Du måste berätta hur många människor, barn, kvinnor och passagerare, som finns ombord och det exakta antalet i varje kategori.

Frågar upprört

Senare under samtalet säger tjänstemannen upprört:

– Vad gör du? Överger du räddningsarbetet?

En ett år gammal intervju med kaptenen har nu framkommit, som kastar ett ironiskt ljud över scenerna som fångats av den svarta lådan.

Det var den tjeckiska tidningen Dnes som då intervjuade Costa Concordias kapten. I intervjun pratar kaptenen om säkerhet, och berättar att det är mycket tryggare att resa med kryssningsfartyg nuförtiden.

”Inte kapten på Titanic”

Han säger att det finns så många moderna säkerhetssystem.

– Men jag skulle ju inte vilja vara kapten på Titanic, säger han.

– Behöva kryssa runt en massa isberg.

När han och reportern fortsätter att diskutera den världskända olyckan som inträffade för 100 år sedan, och dess påverkan på kryssningar, säger han vidare:

– Som tur är så glömmer människor katastrofer.

Men det som hände på Costa Concrodia kommer inte att glömmas i första taget. Speciellt inte av kaptenen själv, eftersom han riskerar 16 års fängelse för att ha övergett sitt skepp.

I dag ska italiensk polis förhöra Francesco Schettino ytterligare om vad som hände före, under och efter grundstötningen som dödade minst sju personer, skadade minst 60 – och 28 saknas fortfarande.