Wikipedia släckt i protest mot nya censurlagar

Kritiker anklagar USA för att blockera nätet på samma sätt som diktaturerna Kina och Iran

NYHETER

Det gigantiska nätuppslagsverket Wikipedia är nedsläckt i dag.

Aktionen pågår under 24 timmar.

Protesten riktar sig mot nya förslag censurlagar.

Går man in på engelskspråkiga Wikipedia i dag, går det inte att söka information. I stället möts man av en text, mot svart bakgrund:

"Tänk dig en värld utan fri kunskap. Under över ett decennium har vi spenderat miljoner timmar på att bygga den största encyklopedin i mänsklighetens historia. Just nu, i USA, överväger kongressen att införa en lag som skulle kunna skada det fria och öppna internet fatalt. Under 24 timmar, för att uppmärksamma detta, stänger vi ned Wikipedia"

Jämförs med diktaturregimer

Många kritiker jämför nya kontroversiella lagförslag med hur diktaturer som Kina och Iran stoppar tillgången till internet. Fast den här gången är det den amerikanska kongressen som håller i censurpinnen.

Lagförslagen SOPA, Stop Online Piracy Act, och PIPA, Protect IP Act, ska inom kort upp för omröstning i representanthuset respektive senaten. Syftet är att blockera sajter som publicerar upphovsskyddat material utan tillstånd. Något som även de flesta kritiker tycker är ok.

Problemet är lagarnas utformning. Det räcker med att det finns en enda länk på en hemsida till piratkopierat material för att hela sajten ska kunna blockeras. Även om länken bara finns exempelvis i en kommentar till en artikel.

Blockera

Lagen ska tvinga internetleverantören att blockera sajten.

Om lagarna tillämpas strikt innebär det att stora delar av internet kan bli blockerat. Till skada både för företagen bakom sajterna och för användarna.

Amerikanska politiker bakom lagförslagen försökte i slutet av förra året att snabba på behandlingen och få till en omröstning före årsskiftet. Detta stoppades sedan protesterna börjat växa. Bland annat skrev grundarna till Wikipedia, Google, Twitter och andra internetjättar ett öppet brev där de hävdade att lagarna skulle ge den amerikanska staten "makten att censurera internet med samma tekniker som används i Kina, Malaysia och Iran".

Lobbygrupper

För att ytterligare öka trycket på politikerna släcker Wikipedia ner hela sin engelska version under hela dygnet på onsdag i denna vecka. Som en förvarning om hur svart det skulle bli på nätet om lagförslagen gick igenom.

Wikipedia är världens största uppslagsverk med över 20 miljoner artiklar på nätet på 282 språk.

Bakom förslaget står starka lobbygrupper som representerar det stora filmbolagen och skivindustrin som länge kämpat mot att deras alster sprids utan att de får ersättning.