Polisen vet vem hjärnan bakom kidnappningen är

Bilden börjar klarna

Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Här i den gamla skolan i en by utanför Robertsfors hölls 25-åringen fången.
NYHETER

Den 25-årige miljonären kidnappades och hölls fången i en vecka.

Polisen börjar nu få en allt klarare bild av hur kidnappningen gick till – och vem av de misstänkta som är hjärnan bakom den.

– En av de tre har varit mer drivande än de andra, säger utredare Ove Dahlberg.

Polisen jobbar för fullt med att kartlägga de misstänkta kidnapparnas rörelsemönster och planering innan och under kidnappningen av den 25-årige studenten.

Många förhör har hållits. Dels med de häktade, en 23-årig kvinna och två 26-åriga män, och även med målsäganden – den 25-årige miljonären.

Senast i dag hölls ett förhör med en av de misstänkta.

– De misstänkta berättar inte om motivet till kidnappningen i förhör men vi börjar ändå få en klar bild över vad det är, säger Ove Dahlberg, utredare på Uppsalapolisen.

Hjärnan bakom

Man har tidigare sagt att utpressning kan vara skälet till att 25-åringen kidnappades även om inga sådana krav någonsin hann ställas. 25-åringen är son till en företagsledare i Östergötland och själv miljonär.

Enligt polisen tyder mycket på att en av de misstänkta varit den som kom på planen och "hjärnan" bakom kidnappningen.

– En av de tre har haft en mer drivande roll och var den som kom på idén till detta, så mycket kan jag säga, säger utredare Ove Dahlberg.

Vem av de tre häktade som legat bakom planen vill polisen inte säga.

Tidigare har det framkommit att den 23-åriga kvinnan hyrt en film om en kidnappning som hon inte lämnat tillbaka.

Den 26-årige läkarstudenten har enligt uppgifter till polisen kontaktat en person i Malmö för att köpa ”elchocksbatonger” och ”Knockout-piller” och det var även han som hyrde skåpbilen som användes vid kidnappningen.

Den tredje häktade, en 26-årig man, köpte å sin sida huset som miljonären återfanns i.

Fången i en vecka

Ingen ytterligare person är delgiven misstanke för kidnappningen men polisen kan ännu inte utesluta att fler är inblandade.

– Det kan vi inte, men vi har ingen misstänkt, säger Dahlberg.

Det var någon gång mellan den 28 och 29 december som den 25-årige mannen fördes bort från sin lägenhet i en skåpbil som kidnapparna hyrt.

Han fördes till en nedlagd skola utanför Robertfors där han hölls fången av kidnapparna fram till polisen kunde frige honom den 4 januari.

Den 19 januari ska åtal väckas men troligtvis kommer åklagaren att be om en förlängning.

FAKTA

Detta har hänt:

  Kvinna, 23

Häktad för människorov

Psykologstudent, engagerad i olika religiösa samfund. Kommer från samma stad som den kidnappade 25-årige miljonären och känner honom. I ett meddelande till miljonären på Facebook kallar hon honom för ”rumskompis”. Enligt obekräftade uppgifter ska hon ha sovit över i lägenheten natten då han försvann.

Under utredning för ett försök till grov utpressning tillsammans med 26-åringen.

Förnekar brott.

  Man, 26

Häktad för människorov

 Läkarstudent. Enligt uppgifter till polisen ska han ha kontaktat en person i Malmö för att köpa ”elchocksbatonger” och ”Knockout-piller”.

Har eller har haft en kärleksrelation med den 23-åriga kvinnan.

Greps i måndags morse tillsammans med 23-åriga kvinnan i en bil på E4 utanför Uppsala. Då fanns den kidnappade 25-åringens tillhörigheter i bilen.

Förnekar brott.

  Man, 26

”Husägaren”, häktad för människorov

Köpte det hus i Västerbotten där den kidnappade 25-åringen återfanns i.

Huset låg ute till försäljning på Blocket och köpeskillingen var 50 000. Nycklarna skickades per post den 18 december med rekommenderat brev.

Till säljaren ska han ha sagt att han var konstnär och skulle ha huset som ateljé. Enligt en anhörig till mannen befann han sig i huset i går morse. De hade då kontakt per telefon. Den anhörige uppger att mannen inte är konstnär.

26-åringen medgav under häktningsförhandlingen sannolika skäl.

Så planerade de misstänkta kidnappningen – dag för dag

  Runt den 13 december

Den 26-årige läkarstudenten ringer och bokar en skåpbil på hyrbilsfirman i Mölndal.

16 december:

Köpet av den övergivna skolan i Robertsfors görs upp på Blocket. Den andra av de nu häktade 26-åringarna blir ägare till huset mot en köpeskilling på 50 000 kronor.

18 december

Förre husägaren, Gösta Dahlström, postar nycklar och köpekontrakt till 26-åringen i Mjölby.

25–26 december

Den 26-åriga läkarstudenten befinner sig, enligt sin pappa, i Malmö. Enligt uppgift till polisen försöker han via internet köpa elchocksbatonger och knockoutdroppar från en person i staden.

27 december

På förmiddagen köper den 26-årige läkarstudenten en bil, en röd Renault Clio, i Linköping. Den säljs som reservdelsbil för 3 000 kronor och kokar när de är framme vid hyrbilsfirman i Mölndal vid 15.30-tiden där de hyr skåpbilen.

28–29 december

Någon gång under natten misstänker polisen att den 25-årige studenten förs bort från sin lägenhet i den hyrda skåpbilen.

30 december

Vittnet Sandra Söderström ser den silverfärgade Hyundaien utanför skolan i Robertsfors.

2 januari

Den 23-åriga kvinnan och den 26-årige läkarstudenten grips i en bil på E4 utanför Uppsala. Vid en husrannsakan hittar polisen en kopia på köpekontraktet av skolan.

3 januari

Polisen efterlyser den silverfärgade skåpbilen.

4 januari

Fångvaktarens pappa pratar med sin son på telefon, han uppger då att han är i skolan i Robertsfors. Klockan 13 befrias den kidnappade 25-åringen från källaren av polis. Den 26-årige husägaren grips.