Dags för årets första debatt

Visar Sjöstedt framfötterna?

NYHETER

Nu drabbar landets partiledare samman för debatt i riksdagen igen.

Det är mycket som står på spel.

Håkan Juholt måste revanschera sig – och nykomlingen Jonas Sjöstedt visa framfötterna.

Aftonbladet har tagit pulsen på partiledarnas styrkor och svagheter.

Fredrik Reinfeldt, (M)

Ansvar är hans trumfkort. Slipper alla förväntade minoritetsproblem i  riksdagen på grund av en splittrad opposition och alla problem för Håkan Juholt.

Självgodheten kan bli hans fall.  Anklagas för att sitta för still i båten och strunta i ungdomsarbetslösheten av rädsla för att bryta framgångstrenden.

Jan Björklund, (FP)

Kan vara rolig när han vill. Värmde upp i går på Folk och försvar i Sälen och är inte rädd för att sticka ut hakan.

Har svårt att profilera sig mot Moderaterna vilket är ett måste för att inte tappa i mätningarna och väcka irritation i sitt eget parti.  Skolan räcker inte.

Annie Lööf, (C)

Höjda opinionssiffror ger välbehövligt självförtroende. Kanske vågar hon ta ut svängarna lite mer. Den enda kvinnan bland en samling kostymklädda herrar.

Vad vill centern? Paradfrågan klimatet riskerar att gå helt förlorad till MP och V. Lööf kan låta som en floskelmaskin.

Göran Hägglund, (KD)

Revanschsugen efter katastrofsiffror i opinionsmätningarna och utmaningen från fienderna i sitt eget parti. Ibland både snäll och rolig.

Socialministerns Golgatavandring verkar ändlös. KD riskerar att  implodera och kampen mot Mats Odell och partivännerna i Livets Ord tar på krafterna. 

Gustav Fridolin (MP)

MP rider på en framgångsvåg. Fridolin vill vara ett "tredje alternativ" och kan därmed flirta med både höger och vänster.

Riskerar att låta som Bror Duktig. Eller som Lars Ohly säger " Jag har svårt att hitta något moget och fint att säga om Gustav Fridolin som inte Gustav Fridolin har sagt själv".

Håkan Juholt (S)

Erkänt skicklig debattör som inte räds att använda både tjuvknep och vackert bildspråk för att tvåla till motståndaren. Brunbränd och utvilad efter en skön semester i Mexiko.

Ja, var ska vi börja?  Interna strider, anklagelser om lögn, katastrofsiffror, kronisk klavertrampare och oförmåga att få ut sin politik.

Jonas Sjöstedt (V)

Ny. Vill vara den nye oppositionsledaren och kommer slå hårt åt både mot M och S. Surfar på gigantiska förväntningar.

Oprövad. Föregångaren Lars Ohly var en hejare på att dra fram ess ur rockärmen. Kan bli svårt att leva upp till partivännernas frälsarförväntningar.

Jimmie Åkesson, (SD)

Har blivit varm i kläderna efter fyra partiledardebatter i riksdagen. Kan obehindrat attackera både regeringen och de rödgröna.

Trots träning fortfarande trist. Riskerar att som vanligt stå ensam med sina frågor vilket aldrig är positivt för en debattör.