Toppbetyg på körglädjen

Försvarets nya helikopter är redan en superkändis

1 av 4 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
ETT RIKTIGT LYFT Black Hawk ska ersätta de gamla Super Puma-helikoptrarna. ”Det är helt klart den mest kompetenta helikopter jag flugit”, säger överstelöjtnant Mikael Wikh.
NYHETER

LINKÖPING. Den drar en halv kubikmeter soppa i timmen och sätena är bekväma som kyrkbänkar.

Men försvarets nya helikopter Black Hawk får toppbetyg på körglädjen.

– Betydligt häftigare än min Volvo, säger piloten, överstelöjtnant Mikael Wikh.

Det är en riktig kändis som landar utanför hangaren på helikopterflottiljen i Linköping.

Sikorsky Black Hawk är den amerikanska militärens flygande arbetshäst. Sedan 1978 har över 3 000 exemplar tillverkats och helikoptern har sålts till 37 länder.

I Hollywoodfilmer har den flugit allt från Robert Redford till Disneyfiguren ”Bärgarn”.

Från och med nu är den en del av det svenska försvaret.

– Det är helt klart den mest kompetenta helikopter jag flugit och den kommer att innebära ett lyft för oss, säger överstelöjtnant Mikael Wikh, flygchef och en av de fyra första svenska piloter som utbildats för Black Hawk.

Ska köra sjuktransporter

De 15 nya helikoptrarna ersätter den gamla Super Puma, helikopter 10. De kommer i första hand att användas för sjuktransporter, bland annat i Afghanistan från april 2014.

– När de är klara har de samma utrustningsnivå som en modern ambulans, säger Mikael Wikh.

Överbefälhavaren Sverker Göransson var märkbart uppspelt när han tog emot loggböckerna och nycklarna till de två första helikoptrarna vid ceremonin i Linköping i går.

– Mina damer och herrar, ni kan sitta ner, sa han på bred amerikanska och nickade till dignitärerna i publiken.

– Men ni fortsätter att stå upp, tillade han snabbt med ett brett leende mot pressen.

Får svenskt namn

Black Hawk är uppkallad efter indianhövdingen med samma namn, som på 1830-talet kämpade för att återta Saukindianernas mark i Illinois.

I svensk tjänst har den fått det inte fullt lika coola namnet ”Helikopter 16”.

– Men jag tror nog att den kommer att fortsätta att kallas Black Hawk. Åtminstone i vissa sammanhang, säger ÖB Sverker Göransson.

FAKTA

4 000 hästar men inga krockkuddar

Pris: 300 miljoner kronor styck (totalkostnad för 20 år). Motor: Dubbla gasturbinmotorer. Maxeffekt: 4 000 hästkrafter. Bränsleförbrukning: 500 kilo flygfotogen i timmen. Lastförmåga: 2,5 ton. Rotor: 16 meter. Sittplatser: 15. Stigningsfart: 3,6 m/s. Toppfart: 295–350 km/h. Räckvidd: 220 mil.

Äga: Totalkostnaden för de 15 helikoptrarna är 4,7 miljarder kronor. Mycket pengar, men i det ingår underhåll och amerikansk utbildning av piloter under de 20 år som helikoptrarna ska vara i bruk.

Köra: Den nya motorn har tusen hästkrafter mer än den gamla versionen. Det ger en toppfart på över 350 kilometer i timmen och en stigningshastighet på 3,6 meter i sekunden. Helt okej för en ambulans.

Komfort: Stoppningen i förarsätena är obefintlig. De elva passagerarsätena är bara enkla rörstolar med spikraka ryggstöd. Ljudnivån är i klass med ett tiotal Saab 99:or utan ljuddämpare.

Säkerhet: Smart avisningssystem i rotorbladen är bra, åtminstone för körning i Norrland. Fina fempunktsbälten på förarplatserna. Men var är krockkuddarna?

ARTIKELN HANDLAR OM