Masstrandade delfiner gäckar forskarna i USA

1 av 4 | Foto: Reuters
60 delfiner har strandat vid Cape Cod i USA.
NYHETER

60 delfiner har strandat längs kusten vid Cape Cod – på en vecka.

Hittills har djurvårdare lyckats rädda livet på 19 av dem.

– Det här är definitivt ovanligt, säger djurvårdaren Katie Moore till Reuters.

Samtidigt har 50 döda sälungar spolats iland på Nya Zeeland.

I torsdags strandade den första delfinen. Sedan dess har fenomenet eskalerat. I lördags hittades 37 delfiner på stränderna i fem städer längs halvön Cape Cod.

Enstaka fall

Att delfiner strandar utmed Cape Cod-kusten mellan januari och april varje år är inget ovanligt, men det brukar vanligtvis handla om enstaka fall uppger nyhetsbyrån Reuters.

Den senaste veckan har betydligt fler inträffat, då drygt 60 delfiner strandat längs den 40 kilometer långa stranden. 19 av dessa har räddats och återförts till havet. Ett 30-tal av dem var dock redan döda då de påträffades.

Innan marinbiologerna släpper ut delfinerna igen kontrolleras däggdjurets hälsa, och man fäster en id-bricka på djuret. Vissa delfiner utrustas också med en elektronisk sändare för att forskarna ska kunna kartlägga var den tar vägen.

300 frivilliga

Varför delfinerna dras till just Cape Cod under vinterhalvåret har forskarna ännu inte kunnat reda ut. Men man misstänker att delfinerna har en så pass stark gruppmentalitet att om en simmar in till grundare vatten följer de övriga med.

Räddningsarbetat i Cape Cod leds av sex heltidsanställda vid International Fund for Animal Welfare (IFAW) och över 300 frivilliga.

50 döda sälar i Nya Zeeland

Samtidigt gäckas nyzeeländska forskare av en liknande händelse i slutet på förra veckan. På en strand i South australia har drygt 50 döda sälar, varav alla utom två var ungar, av oförklarliga skäl ha spolats upp.

Igår undersöktes tre av dem på University of Adelaide. Forskarnas slutsats är att de inte kan utesluta mänsklig inblandning, men att de inte har kommit fram till något entydigt resultat.

– De lutar åt att det skulle kunna handla om någon sorts infektion, säger en talesperson för universitetet.

Delfinerna skickas nu vidare för utförligare tester.

ARTIKELN HANDLAR OM