”Körde lyxbåten som en Ferrari”

Foto: scanpix
Francesco Schettini på kommandobryggan på Costa Concordia.
NYHETER

Läget ser allt värre ut – både för katastroffartyget Costa Concordia och dess kapten Francesco Schettino, 52.

Nu träder Schettinos förre chef träder fram och säger att kaptenen körde fartyget som ”en Ferrari” och att han är ”en skrytmåns”.

Samtidigt riskerar fartyget sjunka till 100 meters djup.

Omständigheterna ser allt mer besvärande ut för Francesco Schettino. Han har satts i husarrest och riskerar 15 års fängelse för flera fall av dråp. Inspelningarna av kommunikationen med kustbevakningen visar att kaptenen övergav fartyget innan det var tömt på passagerare. Vittnen har dessutom sagt att Schettino var i baren när fartyget gick på grund. Francesco Schettino hävdar själv att han kastades av fartyget, och alltså inte lämnade det frivilligt.

”Skrytmåns”

Nu träder skandalkaptenens förre chef Mario Palombo fram och slänger mer ved på brasan inför den rättegång som blir allt mer sannolik. Palumbo var tidigare kapten på Costa Concordia och hade Schettino som styrman. Enligt Daily Mail säger Palumbo att han fick sätta Schettino på plats ”mer än en gång” när de arbetade tillsammans. Han beskriver Schettino som en ”skrytmåns” och säger att han körde vilt med fartyget, ”som om det vore en Ferrari”.

Risker för dykare

Samtidigt som mer och mer detaljer blir kända kring hur grundstötningen gick till håller lyxkryssaren på att lossna från den klippa där den ligger fastkilad. Skulle det ske sjunker fartyget troligen till ett djup på omkring 100 meter. Mätningar i går visar att fartyget har rört sig flera centimeter.

Arbetet med att bärga döda avbröts därför tillfälligt, på grund av stora risker för dykarna. Än så länge har man hittat 11 kroppar, men 24 personer saknas fortfarande.