Betalning med mobil är nära

Ny teknik gör betalning med mobilen möjlig i år

Foto: Colourbox
Redan i år förväntas det bli möjligt att betala inköp med mobiltelefonen.
NYHETER

Snart kan du pröjsa med nallen.

Redan i år förväntas det bli möjligt att betala inköp med mobiltelefonen.

Operatörer, banker och kortföretagen är överens: att betala med mobiltelefonen är framtiden.

Dessutom är de ny smarta mobilerna som klippta och skurna för tjänsten som Google sedan länge testat, och som alla vill hitta den bästa lösningen på. Genom att använda NFC (närfältskommunikation) ska man kunna registrera köp bara med telefonen, enligt TT.

Operatörer satsar

I Sverige har operatörerna Telia, Telenor, Tele 2 och Tre startat ett gemensamt bolag för att utveckla mobila betalningar.

– Folk håller hårdare i mobilen än de håller i plånboken. Folk tappar oftare ett kreditkort än mobilen. Folk har mindre problem att ange telefonnumret än kreditkortsnumret när de handlar på nätet, säger Johan Ragnevad, tillförordnad vd för 4T Sweden AB, till TT.

Tanken är att man ska kunna välja att betala köpen via månadsräkningen eller att det dras direkt från ett kort eller bankkonto.

Handeln intresserade

Även inom handeln finns ett stort intresse för den nya tekniken.

– Men handlarna har också ett antal krav för att införa den. Den får inte vara dyrarare än nuvarande teknik. Den gärna vara snabbare eller bidra med ett annat mervärde, till exempel ge konsumenterna bättre koll på sina konton, säger Bengt Nilervall, betalningsansvarig på Svensk handel.

FAKTA

Betalningsteknik för mobiler

• NFC innebär att mobilen på ett kort avstånd (ett par decimeter) kan kommunicera krypterat med en terminal i en butik eller restaurang, ungefär på samma sätt som vid kortköp i dag. Mobiltransaktionerna ska dock gå fortare och eftersom de, åtminstone inledningsvis, bara ska fungera vid köp upp till ett par hundralappar. Inga koder krävs.

• I dag finns NFC-chip i förhållandevis få smarta mobiler, men under året väntas tekniken finnas i en lång rad modeller. Nokia har länge varit långt framme med NFC medan till exempel Apple hittills inte implementerat tekniken i sina telefoner. (TT)