Supersajterna i jätteprotest

Storm mot lagförslag som kan stänga internetsidor

1 av 3
Google satte en svart skylt över sin logga för användarna i USA.
NYHETER

Sopa och Pipa vållar stor uppmärksamhet i USA.

De två omstridda lagförslagen har fått internetjättar som Google, Wikipedia och Twitter att öppet protestera.

Nu verkar amerikanska politiker tveka.

De omdiskuterade lagarna har tidigare fått världens största IT-jättar att skriva öppna brev i protest.

”Vi är oroliga att dessa åtgärder utgör en fara för vår industris fina historia av innovation och jobbskapande, såväl som vårt lands internetsäkerhet”, skrev bland andra Google, Facebook och Youtube i brevet.

Många protester

Under onsdagen har protesterna fortsatt.

Engelska Wikipedia hade under 24 timmar stängt ner tjänsten och Google täckte sin världskända logga med en svart skylt.

”Varning studenter! Gör era läxor tidigt. Wikipedia protesterar mot en dålig lag på onsdag”, varnade Wikipedias grundare Jimmy Wales på sitt Twitterflöde, enligt AFP.

Tusentals bloggare och twittrare har också protesterat och riktat sitt missnöje mot lagstiftarna.

Fått effekt

Och internetjättarnas åtgärder har fått effekt.

Senatorn Marco Rubio från Florida är en av dem som beslutat sig för att inte stödja lagförslaget, och han fick snabbt backning av Texassenatorn John Cornyn. Båda republikanerna tycker att man ska mer tid för att studera förslagen innan det går till omröstning i senaten, skriver New York Times.

Senatorerna Roy Blunt, Chuck Grassley, Orrin Hatch och John Boozman har också dragit tillbaka sitt stöd, rapporterar TT.

FAKTA

Internetlagar på gång i USA

Protect IP Act (Pipa) är senatens version av den föreslagna internetlagen i USA. Stop Online Piracy Act (Sopa) är namnet på ungefär samma lag i representanthuset.

Enligt dessa ska justitiedepartementet få rätt att stänga av varje webbplats som anklagas för att ha underlättat eller möjliggjort brott mot upphovsrätten. Både internettrafik och pengaflöden till och från syndande aktörer kan strypas.

USA:s myndigheter kan ju bara agera i USA, men eftersom landet är internets nav skulle lagarna få effekt i hela världen.

Företrädare för IT-giganter som Google, Yahoo och Twitter är skarpt kritiska. De menar att det är omöjligt för stora sajter att ha löpande koll på vad användare lägger upp, och att några av världens största informationsförmedlare därmed hotas av nedstängning.

Det är dock mycket osäkert om lagarna blir verklighet. President Barack Obama, som har vetorätt, sade nyligen att Vita huset inte kommer att "stödja lagar som hämmar yttrandefriheten, ökar cybersäkerhetsrisker eller underminerar det dynamiska, innovativa globala internet". (TT)