Titta – här blir det vår först

Nya norska superprognosen avslöjar: då kommer värmen

Foto: Foto: Krister Hansson
SOLEN ÄR PÅ VÄG Våren kommer sällsynt tidigt i år, enligt en norsk prognos. På vissa ställen hinner det kanske inte ens bli vinter.
NYHETER

Glöm snön som föll i fjol – i år blir våren extremt tidig.

Bor du på rätt ställe kan det faktiskt bli vår hela vintern lång.

– På vissa platser kan det bli så att det inte blir någon vinter, säger chefsmeteorologen Martin Hedberg på klart.se

Enligt en prognos gjord av det norska Meteorologisk institutt, kommer temperaturen söder om Jämtland att vara 1,5-2 grader varmare än genomsnittet för perioden 1961-1990. Norr om Jämtland förutspås det bli 1-1,5 grader varmare än normalt. Blekinge, östra Småland och delar av Östergötland får det allra varmaste vädret.

– Slutet på vintern och början på våren kommer att bli mild. På vissa platser i södra Götaland kan det till och med bli så att det aldrig blir vinter i år. På andra platser kommer våren tidigare än normalt, säger Martin Hedberg, chefsmeteorolog på vädersajten klart.se.

Ingen vår före den 15:e

Som vår räknas det när dygnsmedeltemperaturen överstiger noll grader fem dygn i sträck. I södra Sverige brukar våren börja redan i slutet av februari, medan den i norr inte brukar inträda förrän i april. Enligt SMHI:s definition kan dock inte våren infalla före den 15 februari, oavsett hur varmt det är.

– Det har blivit allt vanligare att det inte blir någon vinter, säger Martin Hedberg.

Han säger också att temperaturökningen upplevs som extra stor eftersom de två senaste åren har bjudit på ovanligt kalla vintrar.

Snö och minusgrader

Även om det väntas bli fortsatt varmare än normalt resten av vintern, så blir det den närmsta tiden snö och minusgrader på många håll i landet. På SMHI gör man prognoser för tio dagar framåt och där är våren ännu inte i sikte.

– Det kommer att kännas som mer vintrigt väder den närmsta tiden, med tidvisa snöfall som drar in över Götaland och Svealand, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Genomsnitts- temperatur för februari-april