Kvinnan och mannen omhäktas

Misstänks för kidnappning

Foto: Andreas Bardell
HÄR HÖLLS HAN FÅNGEN De misstänkta gjorde flera misstag som gjorde att den kidnappade 25-åringen kunde hittas i ödehuset utanför Robertsfors. Bland annat kom de till ödemarken i utmärkande klädsel – och spårades till slut av offrets egen familj genom hans mobiltelefon.
NYHETER

UPPSALA. I dag hölls omhäktningsförhandlingarna mot två av de misstänkta kidnapparna

Den 23-åriga kvinnan och den 26-åriga läkarstudenten ville båda släppas fria men häktades i nästan en månad till.

Den 26-årige "fångvaktaren" gick frivilligt med på att sitta fortsatt häktad.

Foto: privat
Den 23-åriga kvinnan och 26-årige mannen döms till åtta års fängelse vardera.

Den 4 januari fritog polisen den 25-årige miljonären från en nedlagd skola utanför Robertsfors.

Han hade suttit i fångenskap i åtta dagar.

En kvinna och två män är misstänkta för att ha organiserat och utfört kidnappningen av den 25-årige studenten.

Inte motsatt sig häktning

I dag hölls omhäktningsförhandlingen av två av dem. Den som var först ut att möta häktningsdomaren var den 23-åriga kvinnan som fortsatte att neka till brott.

Tingsrätten valde dock att omhäkta henne till den 16 februari.

Även den 26-årige läkarstudenten nekar till brott men omhäktas även han.

När han leddes in i häktningssalen på polishuset i Uppsala såg han mycket medtagen ut. Han var klädd i häktets gröna kläder och såg trött och blek ut.

– Tycker du? Han mår bra men det är självklart inte roligt att sitta häktad för ett brott man nekar till, säger advokat Bengt-Göran Hugoson.

En var hjärnan

Den 26-årige mannen som kommit att kallas "fångvaktaren" då han befann sig i huset utanför Robertsfors och vaktade offret har inte motsatt sig häktning utan går med på att sitta fortsatt häktad.

Polisen börjar få en allt klarare bild av hur kidnappningen gick till – och vem av de misstänkta som är hjärnan bakom den.

– En av de tre har varit mer drivande än de andra, säger utredare Ove Dahlberg utan att nämna vem av dem det är.

”Berättar inte om motivet”

Många förhör har hållits. Dels med de häktade, en 23-årig kvinna och två 26-åriga män, dels med målsäganden – den 25-årige miljonären.

– De misstänkta berättar inte om motivet till kidnappningen i förhör men vi börjar ändå få en klar bild över vad det är, säger Ove Dahlberg.

Polisen väntar nu på resultat från SKL på olika tekniska undersökningar. Bland annat har en undersökning gjorts i huset utanför Robertsfors.

FAKTA

De är misstänkta

Kvinna, 23, Häktad för människorov

Psykologstudent, engagerad i olika religiösa samfund. Kommer från samma stad som den kidnappade 25-årige miljonären och känner honom. I ett meddelande till miljonären på Facebook kallar hon honom för ”rumskompis”. Enligt obekräftade uppgifter ska hon ha sovit över i lägenheten natten då han försvann.

Under utredning för ett försök till grov utpressning tillsammans med 26-åringen.

Förnekar brott.

Man, 26, Häktad för människorov

Läkarstudent. Enligt uppgifter till polisen ska han ha kontaktat en person i Malmö för att köpa ”elchocksbatonger” och ”Knockout-piller”.

Har eller har haft en kärleksrelation med den 23-åriga kvinnan.

Greps i måndags morse tillsammans med 23-åriga kvinnan i en bil på E4 utanför Uppsala. Då fanns den kidnappade 25-åringens tillhörigheter i bilen.

Förnekar brott.

Man, 26, ”Husägaren”, häktad för människorov

Köpte det hus i Västerbotten där den kidnappade 25-åringen återfanns i.

Huset låg ute till försäljning på Blocket och köpeskillingen var 50 000. Nycklarna skickades per post den 18 december med rekommenderat brev.

Till säljaren ska han ha sagt att han var konstnär och skulle ha huset som ateljé. Enligt en anhörig till mannen befann han sig i huset i går morse. De hade då kontakt per telefon. Den anhörige uppger att mannen inte är konstnär.

26-åringen medgav under häktningsförhandlingen sannolika skäl.

Så planerade de misstänkta kidnappningen – dag för dag

Runt den 13 december

Den 26-årige läkarstudenten ringer och bokar en skåpbil på hyrbilsfirman i Mölndal.

16 december

Köpet av den övergivna skolan i Robertsfors görs upp på Blocket. Den andra av de nu häktade 26-åringarna blir ägare till huset mot en köpeskilling på 50 000 kronor.

18 december

Förre husägaren, Gösta Dahlström, postar nycklar och köpekontrakt till 26-åringen i Mjölby.

25–26 december

Den 26-åriga läkarstudenten befinner sig, enligt sin pappa, i Malmö. Enligt uppgift till polisen försöker han via internet köpa elchocksbatonger och knockoutdroppar från en person i staden.

27 december

På förmiddagen köper den 26-årige läkarstudenten en bil, en röd Renault Clio, i Linköping. Den säljs som reservdelsbil för 3 000 kronor och kokar när de är framme vid hyrbilsfirman i Mölndal vid 15.30-tiden där de hyr skåpbilen.

28–29 december

Någon gång under natten misstänker polisen att den 25-årige studenten förs bort från sin lägenhet i den hyrda skåpbilen.

30 december

Vittnet Sandra Söderström ser den silverfärgade Hyundaien utanför skolan i Robertsfors.

2 januari

Den 23-åriga kvinnan och den 26-årige läkarstudenten grips i en bil på E4 utanför Uppsala. Vid en husrannsakan hittar polisen en kopia på köpekontraktet av skolan.

3 januari

Polisen efterlyser den silverfärgade skåpbilen.

4 januari

Fångvaktarens pappa pratar med sin son på telefon, han uppger då att han är i skolan i Robertsfors. Klockan 13 befrias den kidnappade 25-åringen från källaren av polis. Den 26-årige husägaren grips.